Να «βράζει στο ζουμί της» αφήνουν οι δανειστές την Ελλάδα, όσον αφορά τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα.
Παρότι ετέθη ευθέως η ερώτηση στον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κύριος Τζέρι Ράις από την Ουάσιγκτον απέφυγε και εχθές να απαντήσει ξεκάθαρα εάν τελικώς το Ταμείο θα ζητήσει ή όχι να εφαρμοστεί η διάταξη που έχει ήδη ψηφιστεί και προβλέπει μείωση κατά έναν χρόνο νωρίτερα στο αφορολόγητο, αναφέρει το newmoney.gr.
Αντιθέτως έστρεψε την απάντηση στα τετριμμένα και γενικόλογα που επιμελώς και μονότονα εδώ και μήνες επαναλαμβάνει, πως το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων.
Και αυτό παρόλο που την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος διεύψευδε από τη Λάρισα, όσα κοινοτικός αξιωματούχος έλεγε από τις Βρυξέλλες –και ο ΟΟΣΑ προεξοφλούσε σε έκθεση που αναμετέδωσε εξέδωσε τις μέρες εκείνες και το Αθηναϊκό Πρακτορείο– ότι δηλαδή το ΔΝΤ θα επιμείνει να κοπεί το αφορολόγητο από 1.1.2019, αντί το 2020.
Όλο ζητάνε, αλλά δεν δίνουν
Ωστόσο οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα, αποτελούν ένα μέρος μόνον από το μεγάλο «παζάρι» που αναμένεται να ανοίξει διάπλατα μέσα στον Απρίλιο, για την τέταρτη αξιολόγηση με τα 76 εκκρεμή προαπαιτούμενα (πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αξιολόγηση κλπ), το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, το γαλλικό «αμορτισέρ» στις πληρωμές χρέους και την μεταμνημονιακή εποπτεία.
Και όπως προκύπτει από την απολογιστική επιστολή του νέου προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο για την σύνοδο του Μαρτίου, την οποία απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στα θέματα που η Αθήνα περιμένει κινήσεις καλής θέλησης από τους δανειστές επικρατεί ακόμα ασάφεια.
Από στην επιστολή Σεντένο προκύπτει ότι τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν και στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, παρουσία μάλιστα του Πόλ Τόμσεν "ο οποίος συμμετείχε μαζί μας στις συζητήσεις για την Ελλάδα" όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Πρώτα τα προαπαιτούμενα
Όπως σημειώνει, "ζητήσαμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος". Δηλαδή ζητούν πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.
Αναφέρει επίσης ότι "ενημερωθήκαμε από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες για μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιαστεί εγκαίρως για την επόμενή μας σύνοδο (σσ: εννοεί σε ένα μήνα στην Σόφια)». Οι δανειστές δηλαδή περιμένουν να ακούσουν για ποια μέτρα θα αυτοδεσμευθεί η κυβέρνηση, για μετά το 3ο Μνημόνιο.
Στο σκέλος των παραχωρήσεων για το χρέος όμως, η διατύπωση του Μάριο Σεντένο είναι πιο διπλωματική και αόριστη, για το πώς αυτή θα οδηγήσει σε πρακτικά αποτελέσματα: «Ενημερωθήκαμε ότι οι τεχνικές εργασίες σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη ("γαλλικό κλειδί") ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προχωρούν ικανοποιητικά» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, χωρίς κάτι πιο συγκεκριμένο, αλλά μιλώντας γενικώς για τα «πιθανά» μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος, στην επόμενη συνεδρίαση" , δείχνοντας ότι πολλά θα κριθούν έως την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου –ή και νωρίτερα.
«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται η συνεδρίαση του Euroworking Group στις 12 Απριλίου, αλλά κυρίως η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που θα προηγηθεί. Εκεί θα φανεί πόσο γρήγορα ή όχι είναι διατεθειμένα να καταλήξουν σε συμφωνία τα εμπλεκόμενα μέρη, ή εάν θα ανακύψουν ξανά εμπόδια, έριδες και καθυστερήσεις.