Σημαντικές αλλαγές θα επιφέρουν οι σχεδιαζόμενες νέες τιμές ζώνης στον λογαριασμό του που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων.
Mε αναλυτικά παραδείγματα για διάφορα σενάρια και αλλαγές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι οι αλλαγές στο φορολογικό βάρος αφορούν κατά κύριο λόγο τα όρια των κλιμακίων υπολογισμού του κύριου φόρου.
Με βάση δημοσίευμα του Capital.gr, ας δούμε αναλυτικά για μια κατοικία επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου και ηλικίας 15 ετών ποιες μεταβολές επέρχονται στον κύριο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης της:
1) Σε περιοχή με τιμή ζώνης 750 ευρώ που βρίσκεται σε τουριστική περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας επέρχεται αύξηση στα 1.100 ευρώ. Με την υφιστάμενη τιμή ζώνης ο ιδιοκτήτης της κατοικίας καλείται να πληρώσει σήμερα ΕΝΦΙΑ ύψους 246,4 ευρώ, ενώ με την αύξηση της τιμής ζώνης θα κληθεί να πληρώσει 325,6, δηλαδή 79,2 ευρώ περισσότερα.
2) Σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 600 ευρώ (π.χ. σε ημιαστική περιοχή ή την ύπαιθρο στην περιφέρεια ή σε «λαϊκή» γειτονιά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης) ο κύριος ΕΝΦΙΑ που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 246,40 ευρώ. Παρά την αύξηση της τιμής ζώνης από τα 600 στα 750 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος καθώς η αύξηση δεν οδηγεί το ακίνητο σε πιο ακριβό κλιμάκιο φόρου.
3) Σε περιοχή με τιμή ζώνης 650 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ του διαμερίσματος είναι σήμερα 246,4 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης, όπως προτάθηκε για πολλές περιοχές από τους εκτιμητές, αυξηθεί στα 850 ευρώ, τότε ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται στα 255,2 ευρώ, δηλαδή επέρχεται μια αύξηση της τάξης των 8,8 ευρώ. Αυτό γίνεται επειδή με την αύξηση της τιμής ζώνης το ακίνητο μετατάσσεται σε υψηλότερο, οριακά πιο ακριβό, κλιμάκιο του κύριου ΕΝΦΙΑ.
4) Σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.400 ευρώ, όπως, για παράδειγμα, στις παρυφές του κέντρου της Αθήνας (π.χ., Ζωγράφου) που σήμερα έχει τιμή ζώνης 1.400 ευρώ αντιστοιχεί κύριος ΕΝΦΙΑ ύψους 325,6 ευρώ. Με τη μείωση της τιμής ζώνης στα 1.200 ευρώ δεν επέρχεται μείωση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο του φόρου.
5) Σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ (π.χ., μεσαία περιοχή της Αττικής όπως ο Χολαργός ή το Χαλάνδρι) επέρχεται μείωση της τιμής στα 1.450 ευρώ. Με την υφιστάμενη τιμή ζώνης ο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος διαμορφώνεται στα 396 ευρώ. Με τη μειωμένη τιμή ζώνης ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στα 325,6 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 70,4 ευρώ
6) Σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.700 ευρώ, όπως είναι, για παράδειγμα, οι περιοχές των βορείων προαστίων (π.χ. Βριλήσσια, Μελίσσια) ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σήμερα στα 396 ευρώ. Ακόμη και με αύξηση της τιμής ζώνης στα 1.900 ευρώ ο οφειλόμενος κύριος ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται, καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του φόρου.
7) Σε «ακριβή» περιοχή με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ επέρχεται μείωση στα 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με την υφιστάμενη τιμή ζώνης ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 528 ευρώ και παρά τη μείωση της τιμής ζώνης ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στο ύψος του, καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του φόρου.
Το πόσο επηρεάζουν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης την επιβάρυνση των φορολογουμένων με τον συμπληρωματικό φόρο εξαρτάται από το ύψος της αντικειμενικής αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου. Λόγω του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ σε ατομική βάση, φορολογούμενοι με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι αυτό το όριο, δεν επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο.
Ωστόσο, φορολογούμενοι που πιάνονται στα δίχτυα του φόρου επηρεάζονται αρνητικά εφόσον έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν και θετικά σε περιοχές με τιμές ζώνης που θα μειωθούν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κατοικία 120 τετραγωνικών στην περιοχή της Γλυφάδας με τιμή ζώνης σήμερα 3.600 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο, που έχει αντικειμενική αξία 432.000 ευρώ, βαρύνεται με συμπληρωματικό φόρο 710 ευρώ. Εφόσον η τιμή ζώνης μειωθεί στα 3.300 ευρώ τότε η αντικειμενική αξία μειώνεται στα 396.000 και ο συμπληρωματικός φόρος περιορίζεται στα 538 ευρώ, δηλαδή κατά 172 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία ανήκει από κοινού σε δυο συζύγους καρπώνεται ο καθένας το αφορολόγητο των 200.000 και έτσι περιορίζεται δραστικά ο συμπληρωματικός φόρος.
Με την αρχική τιμή ζώνης το ζευγάρι βαρύνεται με συνολικό συμπληρωματικό φόρο 32 ευρώ, ενώ με τη μειωμένη αντικειμενική απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό φόρο. Άλλος φορολογούμενος έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής όπου η τιμή ζώνης είναι 1.900 ευρώ και η αντικειμενική αξία 190.000 ευρώ. Δεν βαρύνεται με συμπληρωματικό φόρο. Με αύξηση της τιμής ζώνης στα 2.100 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο 10 ευρώ.