Ο ΟΑΕΔ με το νέο πρόγραμμα θα χορηγεί επιδότηση του 50% του μικτού μισθού που θα δίδεται στους ωφελούμενους. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η πρόσκληση προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσουν σε αιτήσεις συμμετοχής.
Μεταξύ των στόχων του προγράμματος, το οποίο θα είναι διάρκειας 18 μηνών, είναι ο επαναπατρισμός επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Δικαιούχοι θα είναι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ηλικίας έως 39 ετών. Για όσους διαθέτουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους έχουν προβλεφθεί επιπλέον αποδοχές.
Οι απολαβές των επιλαχόντων για τους κατόχους πτυχίου θα είναι 1.200 ευρώ (600 εκ των οποίων θα δίδονται από τον ΟΑΕΔ), για τους κατόχους μεταπτυχιακού 1.400 ευρώ και για όσους διαθέτουν διδακτορικό 1.600 ευρώ μηνιαίως.
Οι επιχειρήσεις που μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον πρέπει να δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, στα υλικά κατασκευών, στις τεχνολογίες πληροφορικής ,στην εφοδιαστική αλυσίδα κλπ.
Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization – RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ.
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης έξι χιλιάδων (6.000) άνεργων επιστημόνων, κατόχων πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή/και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το δεσμευόμενο προσωπικό (επιχορηγούμενες και υφιστάμενες, κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, θέσεις εργασίας) με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι ωφελούμενοι άνεργοι πτυχιούχοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψή τους, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα και δ. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40ο έτος της ηλικίας τους), κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Ως πτυχιούχοι ανώτατων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ωφελούμενοι του προγράμματος, νοούνται οι κάτωθι κατηγορίες: α. οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή άνεργοι που διαθέτουν βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους,οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής που διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και γ. οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν : αα. βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου και ββ. βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων ή άδεια άσκησης επαγγέλματος που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές .
Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δεκαπέντε (15) μήνες. Μετά τη λήξη των δεκαπέντε (15) μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει την/τις θέση/εις εργασίας για επιπλέον τρείς (3) μήνες.
Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του.
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο ως εξής:
– το ποσό των εξακοσίων (600) Ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β. το ποσό των επτακοσίων (700) Ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και γ. το ποσό των οκτακοσίων (800) Ευρώ μηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.