Με την πάροδο των ετών και έχοντας αποκτήσει πλέον μία πρώτη εμπειρία σχετικά με τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων (social media) στις νεαρές ηλικίες, ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έφηβοι που αφιερώνουν αρκετές ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα εσωτερικευμένων συμπεριφορών και κλείσιμο στον εαυτό τους.
Επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 6.600 παιδιά 13 έως 17 ετών, συσχετίζοντας σε βάθος τριετίας το χρόνο που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ψυχική τους υγεία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται ο χρόνος στα social media, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για προβλήματα εσωτερίκευσης, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με αντίθετα προβλήματα συμπεριφοράς.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις το 17% των εφήβων που εξετάσθηκαν δεν έκαναν καθόλου χρήση social media.
Το 32% αφιέρωναν σ’ αυτά λιγότερο από 30 λεπτά τη μέρα, το 31% μισή ώρα έως τρεις ώρες, το 12% τρεις έως έξι ώρες, ενώ το 8% -δηλαδή ένα παιδί στα δέκα- πάνω από έξι ώρες τη μέρα (σ.σ. είναι απορίας άξιο πώς βρίσκουν χρόνο για τα μαθήματα τους και τις εξωσχολικές δραστηριότητες…).