Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος η οποία δεν έχει πιστωθεί ακόμη στους λογαριασμούς τους μπορούν να περιορίσουν ή ακόμη και να «διαγράψουν» την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα συμβεί με συμψηφισμό του οφειλόμενου ποσού του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου ο οποίος γίνεται είτε μετά από αίτηση που θα υποβάλει ο φορολογούμενος στην εφορία του είτε αυτεπάγγελτα από τον έφορο, σύμφωνα με την Ημερησία.
Ο συμψηφισμός δεν γίνεται αυτόματα από τη Φορολογική Διοίκηση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που να υποστηρίζει τεχνικά την διαδικασία ενώ καμία επιστροφή φόρου δεν θα διενεργείται εάν πρώτα δεν εξοφληθεί ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ.
Πάντως στην εφορία τους θα πρέπει να σπεύσουν για να υποβάλουν αίτηση για συμψηφισμό της οφειλής του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου εισοδήματος:
Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου η οποία είναι μεγαλύτερη από το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 600 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, και ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει ποσό της τάξεως των 400 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην εφορία να ζητήσει να γίνει συμψηφισμός με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ και να δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να του επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό των 200 ευρώ από το φόρο εισοδήματος.
Οι γυναίκες σύζυγοι που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ. Επειδή ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου εισοδήματος γίνεται στο όνομα του υπόχρεου, δηλαδή του συζύγου, η σύζυγος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση και να ζητήσει να γίνει συμψηφισμός της επιστροφής του φόρου εισοδήματος με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, οι φορολογούμενοι που θέλουν να «τρέξουν» τη διαδικασία του συμψηφισμού θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για υποβάλουν αίτηση. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Όσοι δεν υποβάλουν αίτημα στη Δ.Ο.Υ. τους και παράλληλα δεν έχει προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 και αφού εξοφλήσουν το φόρο για τα ακίνητά τους η εφορία θα τους επιστρέψει το φόρο εισοδήματος που δικαιούνται. Θα πρέπει δηλαδή να περιμένουν μέχρι το Φεβρουάριο, για να λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης την οποία είχαν υποβάλει τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση οι Δ.Ο.Υ. δεν προχωρούν σε επιστροφή φόρου εάν πρώτα δεν εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό του ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου εισοδήματος 700 ευρώ ενώ οφείλει να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ, μπορεί να συμψηφίσει ολόκληρη την επιστροφή των 700 ευρώ για να εξοφληθεί ισόποσο τμήμα του ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος αυτός θα κληθεί ουσιαστικά να εξοφλήσει σε δόσεις το υπόλοιπο της οφειλής του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το ποσό των 300 ευρώ.
Ήδη από χθες πολλοί φορολογούμενοι που είδαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν και παράλληλα δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται έσπευσαν στην εφορία τους για να ζητήσουν να γίνει ο συμψηφισμός είτε να ενημερωθούν για την όλη διαδικασία.
Πάντως, ο νόμος προβλέπει ότι ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα από τον έφορο, δηλαδή χωρίς να υποβάλει αίτηση ο φορολογούμενος ενώ αυτόματα γίνεται ο συμψηφισμός επιστροφών φόρου με ρυθμισμένες οφειλές.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων:
1 Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
2 Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να εκφράσει σχετική επιθυμία (χωρίς να υποβάλει τη σχετική αίτηση-δήλωση) ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. αν υφίσταται τίτλος επιστροφής, αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο ή γνωστοποιεί την απαίτησή του κατά του Δημοσίου ο ίδιος ή η εκκαθαρίζουσα αρχή), τότε ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου μικρότερης των 1.500 ευρώ.
Επίσης όταν η απαίτηση (εκτός των τίτλων πληρωμής, που υφίστανται στις Δ.Ο.Υ.) εκκαθαρίζεται ή πρόκειται να πληρωθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (Δημόσιο με τη στενή του όρου έννοια), ο συμψηφισμός ζητείται με έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή.
3 Σε συμψηφισμό υπόκεινται:
• Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
• Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του Ν .3842/2010.
• Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
• Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.
Οσοι... χάσουν
• Όσοι δεν υποβάλουν αίτημα στη Δ.Ο.Υ. τους και παράλληλα δεν έχει προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 και αφού εξοφλήσουν το φόρο για τα ακίνητά τους η εφορία θα τους επιστρέψει το φόρο εισοδήματος που δικαιούνται.
• Σε κάθε περίπτωση οι Δ.Ο.Υ. δεν προχωρούν σε επιστροφή φόρου εάν πρώτα δεν εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό του ΕΝΦΙΑ.
• Πάντως ο νόμος προβλέπει ότι ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα από τον έφορο, δηλαδή χωρίς να υποβάλει αίτηση ο φορολογούμενος ενώ αυτόματα γίνεται ο συμψηφισμός επιστροφών φόρου με ρυθμισμένες οφειλές.