Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα στον τουριστικό κλάδο αντιστοιχούν στο 54% επί του συνόλου, όταν το αντίστοιχο νούμερο του συνόλου της οικονομίας είναι λίγο υψηλότερο του 45%
Βιώσιμα θα μπορούσαν να γίνουν τα 2/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών δανείων, που μεταφράζονται στα πέριξ των 2 δισ. ευρώ, αν εξέλιπαν οι μεγάλοι, στρατηγικοί κακοπληρωτές του κλάδου, οι οποίοι χρωστούν, περί το 1 δισ. ευρώ.
Τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τους «κόκκινους» ξενοδόχους προέκυψαν από την προχθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στα θέματα της οποίας ήταν, όπως είναι ευνόητο, τόσο τα κόκκινα δάνεια όσο και οι νέες χρηματοδότησεις στον κλάδο, αναφέρει το protothema.
Αμφότερες οι πλευρές προσπάθησαν να εξηγήσουν το... παράδοξο γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέχεια των αριθμών που λαμβάνει η τελευταία από τις ίδιες τις τράπεζες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον τουριστικό κλάδο αντιστοιχούν στο 54% επί του συνόλου, όταν το αντίστοιχο νούμερο του συνόλου της οικονομίας είναι λίγο υψηλότερο του 45%. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι ο τουρισμός παρουσιάζει συνεχείς ανοδικές επιδόσεις μέσα στην κρίση, έχοντας σημειώσει μία ανάπτυξη μεταξύ 30- 40%.
Με βάση λοιπόν τα όσα ελέχθησαν στην προχθεσινή συνάντηση, οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη στα στοιχεία τους τόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και αυτά για τα οποία έχουν γίνει ρυθμίσεις, που ακριβώς λόγω της ανοδικής πορείας του τουρισμού τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνται κανονικά, στο μεγαλύτερο βαθμό. Από ένα σύνολο λοιπόν μη εξυπηρετούμενων δανείων στα πέριξ των 3,7 δισ. ευρώ τα ρυθμισμένα δάνεια, εκτιμώνται κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και βγαίνουν από τη λίστα των «κόκκινων» σε δεύτερο χρόνο, μετά την πάροδο 12μήνου, εφόσον βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετούνται πλήρως. Επομένως, ως πραγματικά, μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κλάδο εκτιμώνται τελικά υποχρεώσεις κοντά στα 3 δισ. ευρώ.