Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ξόδεψε μια περιουσία σε συνέργειες στη Βενεζουέλα, παρά το γεγονός ότι είχε υποψίες ότι οδηγείται σε απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Παρόλ' αυτά η Rosneft συνέχισε να επενδύει, γιατί το Κρεμλίνο ήθελε να υποστηρίξει τον σύμμαχό της στη Νότια Αμερική, αναφέρει το newmoney.
Όπως αναφέρει το ειδικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, στα τέλη του 2015, μάνατζερ της κρατικής Rosneft ήχησαν το καμπανάκι του κινδύνου στα μεγάλα αφεντικά για τις επενδύσεις στη Βενεζουέλα.
Ο συνεργάτης της Rosneft στη Βενεζουέλα που δεν είναι άλλος από την κρατική πετρελαϊκή PDVSA, της χρωστά εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, και δεν φαίνεται βελτίωση των δεδομένων στον ορίζοντα.
«Θα είναι έτσι στον αιώνα τον άπαντα», έγραφε στέλεχος της Rosneft σε κάποιον συνάδελφό του τον Νοέμβριο του 2015, παραπονούμενος ότι η PDVSA δεν μπορούσε να δώσει μαι καλή εξήγηση για τρύπα 700 εκατ. δολ. στον ισολογισμό μιας κοινοπραξίας.
Αυτό το e-mail δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες εσωτερικά έγγραφα της Rosneft που έχει στην κατοχή του το Reuters. Όλα μαζί καλύπτουν τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Βενεζουέλα το διάστημα 2012-2015.
Υπήρξε μια περίοδος πουν άλλες διεθνείς πετρελαϊκές είτε είχαν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα ή πάγωναν τις επενδύσεις, καθώς ανησυχούσαν για την πολιτική που ακολουθεί η λαϊκιστική σοσιαλιστική κυβέρνηση Μαδούρο. Όμως η Rosneft αύξησε τα μερίδια που κατείχε σε κοινοπραξίες με την ΡDVSA και συνέχισε να δανείζει ακόμα περισσότερα χρήματα.
Ετσι, η Rosneft συνέχισε να στηρίζει την πετρελαϊκή της Βενεζουέλας, όπως ακριβώς το Κρεμλίνο συνέχισε να στηρίζει και τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία, Νικολάς Μαδούρο.
Συγκεκριμένα, η Rosneft έχει ρίξει περί τα 9 δισ. δολ. σε έργα στη Βενεζουέλα από το 2010, αλλά δεν έχει καταφέρει να... ρεφάρει ακόμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, που βασίστηκαν στα ετήσια reports της Rosneft, σε επίσημες ανακοινώσεις και σε εσωτερικά έγγραφα.
Τα έγγραφα της Rosneft αποκαλύπτουν επίσης τα εξής:
- Οι Ρώσοι πίστευαν ότι της οφείλονται εκατοντάδες εκατομμύρια από κοινοπραξίες της με την PDVSA.
- Η παραγωγή πετρελαίου στις κοινοπραξίες αυτές ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτό που προβλεπόταν αρχικά
- Οι κοινοπραξίες προσπάθησαν να διατηρήσουν έλεγχο στον βασικό εξοπλισμό γεώτρησης.
-Οι Ρώσοι πίστευαν ότι η PDVSA ξόδεψε εκατομμύρια δολ. από μια κοινοπραξία για κοινωνικά πρότζεκτ σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπου ζούσαν μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα.
- Οι μάνατζερ έθεσαν τα προβλήματα σε γνώση του CEO της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, που διέταξε την ανάληψη μέτρων για εξισορρόπηση της κατάστασης.
Από τα τέλη του 2015, της περιόδου δηλ. που καλύπτεται από τα έγγραφα, ορισμένα από τα προβλήματα της Rosneft φαίνεται να μειώθηκαν, επειδή η εταιρεία ανέλαβε επιχειρησιακό και μετοχικό έλεγχο των συμφερόντων της. Αλλά παραμένει με μεγάλες επενδύσεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Ο λόγος για τον οποίο η Rosneft συνέχισε να ποντάρει στη Βενεζουέλα, ήταν πολιτικός, σύμφωνα με πηγές. Η κρατική εταιρεία Rosneft αναμένεται να βοηθήσει τη στήριξη των συμμάχων της Μόσχας στο Καράκας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Από την αρχή ήταν ένα καθαρά πολιτικό σχέδιο. Όλοι έπρεπε να συμβάλουμε », δήλωσε στέλεχος ρωσικής πετρελαϊκής εταιρεία που συνεργάστηκε με τη Rosneft στη Βενεζουέλα.
Όπως σημειώνει το Reuters, o Ρώσος που επιβλέπει αυτή τη στρατηγική επιχειρηματική σχέση είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν: ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν Οι δύο άνδρες γνωρίζουν ο ένας τον άλλον τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δούλευαν στο γραφείο του δήμαρχου της Αγίας Πετρούπολης. Όταν ο Πούτιν πήγε στη Μόσχα ως αξιωματούχος της προεδρίας , ο Σετσίν πήγε μαζί του.
Η Ρωσία βλέπει τη σχέση της με το Καράκας ως έναν τρόπο να διατηρήσει την εξουσία της στην αυλή της Ουάσινγκτον. Η Βενεζουέλα είναι επίσης ένας μεγάλος αγοραστής ρωσικών όπλων. Τα δισ. που έχει επενδύσει η Rosneft στη Βενεζουέλα είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για τη Μόσχα να παραμείνει σταθερά στο πλευρό της παλιάς συμμάχου της.
Η ιστορία της προβληματικής εταιρικής σχέσης της Rosneft έρχεται σε μια εποχή τεράστιας κρίσης της PDVSA και ολόκληρης της χώρας. Η PDVSA αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων του έθνους από εξαγωγές. Και τα έγγραφα της Rosneft προσφέρουν νέα αποδεικτικά στοιχεία για τη μακροχρόνια κακοδιαχείριση που επικρατεί στην PDVSA, Μια κακοδιαχείριση που εξηγεί εν μέρει την οικονομική κατάρρευση της χώρας που άφησε στην ανέχεια και στο σκοτάδι, χωρίς νερό και φαγητό τα εκατομμύρια του λαού της.