Ήταν αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν διατάξεις για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών που συζητούνταν στην Ολομέλεια της Βουλής είχαν προκαλέσει ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο «ρήγμα» στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Η αρχή είχε γίνει όταν ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τι θα συμβεί στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού εάν η δασκάλα του προβεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου και την επόμενη χρονιά εμφανιστεί ως δάσκαλος; Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ;».
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης απευθυνόμενος προσωπικά στον βουλευτή των ΑΝΕΛ τόνισε μεταξύ άλλων πως αποτελεί υποκρισία «να εμφανίζεται κανείς με κουστούμι το πρωί και το βράδυ να κάνει… άλλα. Υπάρχει αντίληψη για μια κλειστή κοινωνία που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια αντίληψη που ισχυρός είναι ο λευκός άνδρας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει:
«Καυτηριάζω αυτά που ειπώθηκαν. Προφανώς δεν επιλέγονται οι άνθρωποι για μπέιμπι σίτερ ή κούριερ με βάση τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Οι άνθρωποι της κλειστής κοινωνίας κανονικοποιούν το δικό τους πρότυπο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό τους θεωρούν ανώμαλους. Αυτή η πρακτική αποτελεί τον κύκλο του μίσους, του ρατσισμού και της δικαιολόγησης των επιθέσεων κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων».
Σήμερα, σχεδόν δέκα μήνες μετά, το παραπάνω περιστατικό μοιάζει με φάρσα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος να στηρίξει το νομοσχέδιο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο δίνει την δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση βάζει τέλος στην όποια περί του αντιθέτου ρητορική είχαν αναπτύξει οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην οποία είχαν μάλιστα στήριξε και έναν μεγάλο κομμάτι του κομματικού τους ακροατηρίου.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη για τους ΑΝΕΛ, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν το κόμμα του κ. Καμμένου να στηρίζει και την νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», όταν αυτή επαναπροωθηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο. Η αλλαγή πλεύσης του κυβερνητικού εταίρου ερμηνεύθηκε από τους περισσότερους ως «κίνηση καλής θέλησης» από τους ΑΝΕΛ προς τον κ. Τσίπρα, μετά την πλήρη κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον Πάνο Καμμένο, κατά την συνεδρίαση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής .
Πιθανόν αυτή να είναι έτσι. Υπάρχει όμως και μία άλλη εξήγηση, με πιο «πολιτικά» χαρακτηριστικά.
Οι ΑΝΕΛ επί της ουσίας εξαναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ψηφίσει ξανά νομοσχέδια, τα οποία δε θα έχουν την σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν με δεδομένη την άρνηση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη θετική ψήφο των ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου δε θα περνούσε, δημιουργώντας κυβερνητική κρίση.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο άλλωστε είχε αποτελέσει την αφορμή για την υιοθέτηση της νέας τακτικής της ΝΔ περί «δύο πλειοψηφιών».
Το ζήτημα όμως για το κόμμα των ΑΝΕΛ έχει βαθύτερες προεκτάσεις. Σε όλη τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού βίου της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επεδίωκαν να διατηρούν διακριτό «ιδεολογικό» στίγμα από τον κυβερνητικό τους εταίρο. Με τον τρόπο αυτό θεωρούσαν ότι στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να πετύχουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιδρούσαν κατά διαστήματα σε νομοθετικές ή άλλες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τις μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές, όπως συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο με το περιστατικό έντονης κόντρας μεταξύ Κατσίκη και Καραγιαννίδη στο κοινοβούλιο.
Η απόφαση όμως της ΝΔ να μην συνεχίσει το θέατρο του παραλόγου με τις δύο «παράλληλες πλειοψηφίες» στη Βουλή, προκάλεσε ασφυξία στους ΑΝΕΛ, κάνοντας τα περιθώρια δημιουργίας «αντάρτικων» από πλευράς ΑΝΕΛ, εντός του κυβερνητικού σχήματος να μοιάζουν μηδενικά.
Με άλλα λόγια εφεξής το «ξεκάθαρο και διακριτό ιδεολογικό στίγμα» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο οποίο επιμένει ο κ. Καμμένος δε θα έχει περιθώρια πολλών εκφράσεων, αφού ο υπουργός Άμυνας θα είναι αναγκασμένος να πάει με τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει και του «μαξιλαριού» των υπολοίπων κομμάτων.
Στην πραγματικότητα λοιπόν η υιοθέτηση της σκληρής γραμμής Μητσοτάκη απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία, αφήνει τους ΑΝΕΛ με δυο στρατηγικές επιλογές.
Από την μια να συνταχθούν πλήρως στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κάποιους να ψιθυρίζουν τη συμμετοχή στελεχών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη κάποια χρονική στιγμή να προκαλέσουν κρίση μέσα από μία διαφωνία, επιχειρώντας να την κεφαλαιοποιήσουν εκλογικά. Μέσος δρόμος για τους ΑΝΕΛ πλέον δείχνει να μην υπάρχει…
ΠΗΓΗ: LIBERAL.GR