Την προηγούμενη Πέμπτη άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Οι τράπεζες έστειλαν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όλες τις συναλλαγές που διενήργησαν οι φορολογούμενοι στη διάρκεια του 2017, μέσω πλαστικού χρήματος ή ευρύτερα μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Πρόκειται για τα στοιχεία με βάση τα οποία θα «κτιστεί» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, που ισοδυναμεί με έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τη χρήση του e-banking προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον φόροι της τάξης του 22%. Και αυτό γιατί αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή 22%. Σημειώνεται ότι από τα εισοδήματα του 2017 για πρώτη φορά το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος συνδέθηκε υποχρεωτικά με συναλλαγές μόνο με τη χρήση καρτών ή άλλων μορφών πλαστικού χρήματος.
Τα τραπεζικά ιδρύματα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ, τόσο πληρωμές οι οποίες έγιναν με μεταφορά πιστώσεων και άμεση χρέωση σε πίστωση επαγγελματικών λογαριασμών όσο και συναλλαγές με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, με εξαίρεση τις εταιρικές.
Παράλληλα, οι τράπεζες διαθέτουν στις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες εφαρμογές από τις οποίες ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να ενημερώνονται οι πελάτες τους, αν διαθέτουν κωδικούς για e-banking, ποιες συναλλαγές λαμβάνονται υπόψη για το κτίσιμο του αφορολόγητου και το ύψος των συναλλαγών που έχουν διενεργήσει, έτσι ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως.
Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα: Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ.
Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ. Για παράδειγμα: Ενας μισθωτός ή συνταξιούχος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει φέτος έως το τέλος του έτους μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας μισθωτός με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να ξοδέψει φέτος με κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το κτίσιμο του αφορολογήτου.
Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ως εξής: 1.900 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα. 1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο. 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα. 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα. Σημειώνεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049050 του Ε1.
Πηγή:parapolitika.gr