Η Ελλάδα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο της καθιερωμένης 15νθημερης συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας ως «μία καλή συμφωνία αλλά όχι την άριστη συμφωνία».
Ο κ. Ράις δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης και αυτής για το ποια είναι η άποψη του ΔΝΤ σχετικά με τη χθεσινή ανάλυση του Peterson Institute- αναφορικά τόσο με την Κατ' Αρχήν Συμφωνία που θα προτείνει η κυρία Λαγκάρντ στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου έως και το κατά πόσο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους οποίους έχει δεσμευθεί η Αθήνα είναι επιτεύξιμοι.
Αναφερόμενος στο Eurogroup εκτίμησε ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα στη σταθερότητα και σε βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη συνέντευξη Τύπου της κυρίας Λαγκάρντ που ακολούθησε τη συνεδρίαση και εξήγησε λεπτομερώς τι ακριβώς είναι η Κατ' Αρχήν Συμφωνία, αναφέρει το newmoney.
«Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε ότι για να λάβει μέρος το Ταμείο στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξουν δύο πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και χρέος. Οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την πρόοδο. Υπήρξε κάποια πρόοδος για το χρέος αλλά το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.
Εξήγησε ότι μέσω της Κατ' Αρχήν Συμφωνίας -εφόσον φυσικά αυτή εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ – στέλνεται ένα θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα προσφέρεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Οι εκταμιεύσεις
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει από το Ταμείο όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος και τη βιωσιμότητά του και η απόφαση προκειμένου να προχωρήσει το ΔΝΤ σε μία τέτοια κίνηση θα ληφθεί αφού οι αρμόδιοι οικονομολόγοι του οργανισμού συγγράψουν μία θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Επανέλαβε ότι η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ θα κατατεθεί στις 27 Ιουλίου και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα την εξετάσει και θα αναφερθεί στους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει αυτή η συμφωνία.
Τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα ήθελε μία συμφωνία τόσο για τις μεταρρυθμίσεις όσο και για το χρέος. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν στο Eurogroup αλλά έγιναν σημαντικά βήμα και έτσι το Ταμείο ξεκινά μία πρώτη προσέγγιση του όλου ζητήματος.
Δημοσιονομική στόχοι
Απατώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2022 είναι εφικτή, παρέμεινε σταθερός στις εκτιμήσεις του Ταμείου, δηλώνοντας ότι «δική μας άποψη τόσο για τη δημοσιονομική ισορροπία όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν υπάρχει συμφωνία για τις εκτιμήσεις που έχουν υπάρξει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Σε μακροπρόθεσμο διάστημα θεωρούμε ότι είναι επιτεύξιμο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης, των επενδύσεων, του κοινωνικού συστήματος αλλά και μείωση των φόρων. Όλες οι εκτιμήσεις μας έχουν δημοσιοποιηθεί και τις γνωρίζεται.
Το ΔΝΤ δεν καταπατά τις αρχές του
Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ήταν, πάντα κατά τον κ. Ράις, μία «παραγωγική και θετική προσέγγιση. Το ΔΝΤ παραμένει πιστό στις αρχές του, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα». α ξεκαθαρίσω ότι η κατ' αρχήν συμφωνία δεν «διαγράφει» σε καμία περίπτωση την ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνσή του. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, δεν θα υπάρξει και συμφωνία συνολικά.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έχει προσκαλέσει την κυρία Λαγκάρντ να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο χρόνος που θα το πράξει θα εξαρτηθεί από το συνολικό της πρόγραμμα.