To πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στην Ελλάδα δισεκατομμύρια ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, ενώ αναφορικά με τη μεγάλη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος σε σχέση με τις άλλες χώρες είπε ότι η χώρα είχε μεγάλα προβλήματα και ασθενή δημόσια διοίκηση.
Επιπλέον ο κ. Ρέγκλινγκ μέσω της σύνέντευξής του στέλνει μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τονίζοντας ότι αν δεν το κάνει κάποια από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν θα αναιρεθούν.
«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα βρίσκεται υπό μόνιμη παρακολούθηση και αξιολόγηση από τις αγορές και τους επενδυτές, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες, καθώς οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματά τους είναι επενδεδυμένα με ασφάλεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ερωτηθείς για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα. «Πλέον είμαι αισιόδοξος για την εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, θεωρώ ότι θα έχει μια καλή πορεία στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο παρελθόν είπε πως επί Βαρουφάκη η χώρα οδηγήθηκε στη λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες και αυτό κόστισε στους Έλληνες δισεκατομμύρια.
Για αυτούς τους λόγους, η διαδικασία προσαρμογής διήρκεσε οκτώ χρόνια και όχι μόνον τρία, όπως σε άλλες χώρες.
Αλλά οι προσπάθειες τώρα καρποφορούν. Από το 2016, η χώρα δεν έχει ελλείμματα παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 15% το 2009. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν εφικτά μόνο επειδή εφάρμοσε ευρείες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Για παράδειγμα. Οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Αυτό ήταν αναγκαίο επειδή νωρίτερα οι μισθοί αυξάνονταν πολύ πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Εάν η Ελλάδα μείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, τότε βλέπω ένα καλό μέλλον για αυτήν εντός ευρωζώνης».
Στην ερώτηση τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι οι μνημονιακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν καταγράψει τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.
«Οι εν λόγω χώρες, όμως, υλοποίησαν με αποφασιστικό τρόπο την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και διασφάλισαν ιδιοκτησία του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει, κατέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του προγράμματος προκειμένου η οικονομική πολιτική να ενισχύσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», σημείωσε παραπέμποντας και την Ελλάδα σε αυτή την πολιτική.