Υπό έρευνα τελούν πλέον οι σοβαρότατες καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, σχετικά με τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis.
Μετά την αποκάλυψη από το «Πρώτο Θέμα» των δυο αναφορών του κ. Αγγελή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, έδωσε εντολή για ευρεία έρευνα των καταγγελιών. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.
Πλέον, μετά την εντολή της κυρίας Δημητρίου στο «μικροσκόπιο» της έρευνας τίθεται το σύνολο των χειρισμών της εισαγγελίας Διαφθοράς στην έρευνα για τη Novartis, με βάση τις αναφορές - κόλαφο του κ. Αγγελή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής επόπτευε την εισαγγελία Διαφθοράς στο έργο της αλλά είχε υποβάλλει την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις αναφορές Αγγελή, η κυρία Δημητρίου είχε διατάξει αρχικά έρευνα μόνο για τα όσα είχε καταγγείλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο σε ό,τι αφορούσε το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη,όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis.
Η έρευνα αυτή, που είχε ανατεθεί τότε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Γρηγόρη Πεπόνη μπήκε στο αρχείο με απόφαση της κυρίας Δημητρίου.
Η έρευνα δεν είχε επεκταθεί τότε στον έλεγχο των όσων είχε καταγγέλλει στις αναφορές του ο κ. Αγγελής για τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis αλλά και τις ξεκάθαρες αιχμές του για πολιτικά παιχνίδια.Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ακολούθησε η ανανέωση της θητείας της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη για δυο έτη ως επικεφαλής στην εισαγγελία Διαφθοράς.
Τα όσα ανέφερε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στα δυο έγγραφά του προς την κυρία Δημητρίου, αναφορικά με τους χειρισμούς στην έρευνα για τη Novartis προκάλεσαν αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων που ερευνώνται για την υπόθεση αλλά και εξώδικη δήλωση απάντηση της κυρίας Τουλουπάκη προς το «Πρώτο Θέμα».
Με το εξώδικό της η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς διέψευδε το περιεχόμενο των αναφορών του κ. Αγγελή και σημείωνε ότι αυτές είχαν μπει στο σύνολό τους στο αρχείο.
Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν». Ακόμη, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής».
Μάλιστα, στη αναφορά του αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύονταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους στη Βιέννη ότι «.... γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. ...».
Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε πειθαρχική έρευνα για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του και υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος της εισαγγελίας Διαφθοράς.
Επιπλέον, με την πρώτη του αναφορά προς την κυρία Δημητρίου (7/1/2019) ο κ. Αγγελής εξιστορούσε τα όσα έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο της Βιέννης, όπου ο ίδιος η κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς συναντήθηκαν με στελέχη του FBI, στο πλαίσιο «δικαστικής συνεργασίας» για την υπόθεση της Novartis.
Ωστόσο, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα υπήρξε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε πως ο ίδιος είχε αρνηθεί να παραλάβει στικάκι (ηλεκτρονικό αρχείο) από τα στελέχη του FBI. Κατά το δημοσίευμα, το ηλεκτρονικό αρχείο περιείχε στοιχεία με τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικού προσώπου, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ένα δημοσίευμα που ο κ. Αγγελής διαψεύδει κατηγορηματικά με τις αναφορές του στην κυρία Δημητρίου.
Όπως αναφέρει σε αυτή ουδέποτε ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει κάποιο αρχείο, από τους Αμερικανούς οι οποίοι έτσι και αλλιώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «δεν προσκόμισαν κάτι χειροπιαστό (π.χ. έγγραφο ή στικάκι)» στους Έλληνες εισαγγελείς.
Ακόμη ο κ. Αγγελής, υποστηρίζει πως δεν ήταν εκείνος που διέρρευσε τις πληροφορίες προς τον Τύπο, και πως σε βάρος του- όπως σημειώνει στην αναφορά του – στήθηκε σκευωρία «από άτομο που έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν».
Μάλιστα, αναφέρει πως η δική του στρατηγική για το θέμα της έρευνας σχετικά με τη Νοvartis δεν συμφωνούσε «με την ισχύουσα «γραμμή» της εισαγγελίας Διαφθοράς που συνίστατο στο ότι «ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκεται ο ανακριτής».