Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δίνει μάχη για να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης του έπειτα απ' τις καταδικαστικές αποφάσεις για τα μαύρα ταμεία του κόμματος που ηγείται. Καταδικαστικές αποφάσεις που εκθέτουν την «αχίλειο πτέρνα» του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, τη διαφθορά.
Οι σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Ραχόι χθες και οι Ciudadanos απείλησαν να πράξουν το ίδιο εάν ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν προκηρύξει άμεσα εκλογές. Η προσπάθεια των δύο κομμάτων να ρίξουν την κυβέρνηση μειοψηφίας ήλθε δύο μέρες μόλις μετά την επιτυχία του Ραχόι να περάσει απ' το Κοινοβούλιο της χώρας τον προϋπολογισμό.
Η ξαφνική ευάλωτη κατάσταση του Ραχόι ρίχνει λάδι στη φωτιά της αβεβαιότητας που καίει τους επενδυτές και οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν επικροτήσει με τα επιτεύγματα της ισπανικής κυβέρνησης που έθεσαν εδώ και πέντε χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία της χώρας. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του κόσμου διαρκώς μειώνεται καθώς η καταναλανική κρίση αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύπτονται διακρώς πλήττουν το Λαϊκό Κόμμα.
«Ο Ραχόι είναι πολιτικός 'παντός καιρού' και έχει επιδείξει τξμ εμπειρία του σε δύσκολες καταστάσεις», σχολιάζει ο Μιγκέλ Μαρίν, ιδρυτής της Analisis Economico Integral, ο οποίος είχε ρόλο συμβούλου στο Λαϊκό κόμμα. «Παρ' όλα αυτά», συμπληρώνει, «σήμερα είναι σε μία πολύ αδύναμη κατάσταση».
Αυτό που πυροδότησε την επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης ήταν η δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης για μία υπόθεση σκανδάλου που τραβάει εδώ και καιρό και είχαν να κάνουν με τα οικονομικά του Λαϊκού Κόμματος. Το Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη καταδίκασε τον πρώην Ταμία του κόμματος, Λουίς Μπαρθενας σε πάνω από 33 έτη φυλάκισης και επίσης καταδίκασε το ίδιο το κόμμα με πρόστιμο για αποδοχή χρημάτων από οικονομική απάτη που διήρκεσε για πάνω από δέκα χρόνια.
Οι πιθανότητες επιβίωσης του Ραχόι φαίνονται απ' τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Γενικά η διενέργεια νέων εκλογών αποτελούν κακή εξέλιξη για όλα τα εθνικά κόμματα πλην των Ciudadanos. Η υποστήριξη του κόμματος του οποίου ηγείται ο Αλμπερτ Ριβέρα έχει εκτιναχθεί καθώς οι Ισπανοί επικροτούν την ισχυρή αντίθεση του στις καταλανικές κυβέρνησεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.
Σε περίπτωση εκλογών τώρα το Λαϊκό κόμμα θα λάμβανε περίπου 85 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο από 134 έδρες που έχει τώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Electomania.
Το κόμμα των Ciudadanos θα αύξανε την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 93 έδρες ενώ οι Σοσιαλιστές θα έπεφταν στην τρίτη θέση, με 83 έδρες, μία λιγότερη απ' ότι διαθέτουν σήμερα.
Για να έχει κάποιο κόμμα απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρέπει να συγκεντρώσει 176 έδρες
Επίσης η προοπτική νέων εκλογών είναι άσχημα νέα για τους εθνικιστές και τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων που φοβούνται ότι η άνοδος των Ciudadanos θα περιορίσουν την υποστήριξη που έχουν στη Βουλή και την ικανότητα να προκαλούν συναινέσεις ως αντάλλαγμα για τις ψήφους τους. Σε ένα χρόνο από τώρα εξάλλου θα διεξαχθούν εκλογές στην Ισπανία για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο και ως εκ τούτου η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.
Μία άλλη επιλογή που έχει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ για την αποκαθήλωση του Ραχόι θα ήταν να λάβει υποστήριξη απ' τους εθνικιστές της Καταλονίας ώστε να κερδίσει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει η πρόταση μομφής. Αυτή βέβαια μοιάζει μία επιλογή με ελάχιστες πιθανότητες αφού με αυτό τον τρόπο οι Σοσιαλιστές θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια τους την εκλογική βάση στο υπόλοιπο της Ισπανίας και ειδικά στο «προπύργιο» τους την Ανδαλουσία.
«Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής είναι το αποτέλεσμα των ίδιων των πολιτικών επιδιώξεων του Σάντσεζ», είπε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες κατά την οποία επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την 4ετή θητεία του που λήγει το 2020. «Ο Σάντσεζ απλά ζητά να σχηματίσει κυβέρνηση με όποιον είναι πρόθυμος να την ψηφίσει. Μπορεί στο τέλος να τον δούμε να φθάνει σε συμφωνία με τον Πουτσδεμόν», είπε. Ο Κάρλες Πουτσδεμόν είναι ο πρώην Πρόεδρος της Καταλωνίας που προσπάθησε να κηρύξει την ανεξαρτησία της απ' την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι Ισπανοί επίσης θυμούνται την εξάμηνη περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Ιουνίου 2016 κατά την οποία ο Σάντσεζ προσπάθησε ανεπιτυχώς να σχηματίσει μία τριπλή συμμαχία με τους Ciudadanos και τους Podemos ώστε να εκδιώξει τον Ραχόι απ' την εξουσία. Όταν έγιναν τελικά νέες εκλογές ο Ραχόι απρόσμενα αύξησε την κοινοβουλευτική του δύναμη.