Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να καταβάλλουν σήμερα, 31 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι.
Σήμερα τελειώνει η διορία για να πληρώσουν τη 1η δόση του φόρου εισοδήματος 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που τους βγήκε χρεωστικό εκκαθαριστικό για να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1.450 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας (3,7 δισ. ευρώ συνολικά) για τα εισοδήματα που είχαν το 2014.
Θεωρητικά η πληρωμή κατανέμεται σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πως όσοι έχουν μικρά ποσά οφειλής, θα τα εξοφλήσουν εφάπαξ και προσβλέπουν έτσι σε είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο.
Οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον δωρεάν μόνον μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Όσοι τυχόν σπεύσουν να πληρώσουν στα γκισέ των τραπεζών με μετρητά, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβλέπονται έξτρα χρεώσεις -που τις αποφασίζουν οι τράπεζες- εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες κλπ και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στο λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία.
Όσοι αμελήσουν πάντως, θα χρεωθούν και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην εφορία.
Ειδικά οι αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, θα πληρώσουν σε δύο δόσεις τον φόρο (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) εάν το εκκαθαριστικό τους θα εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν καθυστερήσει και άλλο, θα πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο σε μία δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.
Καταμεσής του Αυγούστου έρχεται ο ΕΝΦΙΑ των 3,2 δισ.
Αντί για κατάργηση ή ελάφρυνση που υποσχόταν μέχρι και πέρυσι ακόμα (με απαλλαγή 100% αντί 50% για τα φτωχά νοικοκυριά), το υπουργείο Οικονομικών πατάει γκάζι για να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ.
Μεταθέτει δε την υποχρέωση που είχε αναλάβει με το μνημόνιο για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, αντί για την 1/1/2017, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ακόμα τις τελευταίες δόσεις για εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Αύγουστο.
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρουν πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ που θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο. Παρότι δεν άλλαξε κάτι φέτος στον υπολογισμό του φόρου, το κυνήγι της είσπραξης θα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Και ταυτόχρονα ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώνουν και από 1.450 ευρώ κατά μέσο όρο (3,5 δισ. ευρώ συνολικά) για δόσεις του φόρου εισοδήματος που είχαν το 2016.
Η εισπρακτική μανία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι μόλις τον Μάιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υπέβαλε στους θεσμούς άλλαξε τον στόχο είσπραξης που έθετε για φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τον Δεκέμβριο δηλαδή υπολόγιζε να εισπράξει μέσα στο 2017 από τον φόρο των ακινήτων 3,1 δισ. ευρώ (υπολογίζοντας σε αυτά και τα 324 εκατ. που εισέπραξε τον Ιανουάριο ως τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ του 2016), ενώ πέντε μήνες αργότερα, τον Μάιο, αύξησε τον στόχο είσπραξης στα 3,2 δισ. ευρώ! Κι ενώ σε αυτά συνυπολογίζονται και τα 324 εκατ. που εισέπραξε φέτος από ΕΝΦΙΑ 2016, δεν συμπεριλαμβάνεται η τελευταία δόση του 2017 που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο του 2018.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει στους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2017 έως και 3 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 300 εκατ. θα πρέπει να πληρωθούν τον Ιανουάριο του 2018.
Ενιαίος φόρος, μεγάλες αποκλίσεις
Το μεγαλύτερο μέρος θα πληρώσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ορισμένες ΔΟΥ μάλιστα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν κόβουν την ανάσα. Για παράδειγμα:
■ 37.000 φορολογούμενοι της Δ’ ΔΟΥ Αθηνών (Κολωνάκι, Εξάρχεια κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν 68,2 εκατ. ευρώ συνολικά. Αναλογούν 1.837 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθέναν. Σε μία περίπτωση μάλιστα το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα δείχνει ποσό οφειλής 2 εκατ. ευρώ!
■ 85.150 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Κηφισιάς (καλύπτει μέχρι Εκάλη και Αγιο Στέφανο) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 106 εκατ. ευρώ ή 1.250 ευρώ «κατά κεφαλήν».
■ 81.000 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Γλυφάδας (καλύπτει και Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) θα πληρώσουν 83 εκατ. ευρώ ή 1.023 ευρώ κατά μέσον όρο.
■ 51.000 φορολογούμενοι της Α’ Αθηνών θα κληθούν να καταβάλουν 29 εκατ. ευρώ ή 575 ευρώ κατά μέσον όρο. Σε μία περίπτωση ιδιοκτήτη, όμως, το εκκαθαριστικό φτάνει και στο 1,5 εκατ. ευρώ!
■ Στο Ψυχικό 55.000 ιδιοκτήτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 1.600 ευρώ, με το υψηλότερο εκκαθαριστικό να φτάνει στα 7,5 εκατ. ευρώ!
■ Στη Δ’ Θεσσαλονίκης 73.000 φορολογούμενοι πληρώνουν από 630 ευρώ κατά μέσον όρο, αλλά για έναν ιδιοκτήτη το εκκαθαριστικό θα φτάσει 5,5 εκατ. ευρώ.
■ Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ο μέσος ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 1.100 ευρώ.
■ Τα χαμηλότερα εκκαθαριστικά αφορούν ιδιοκτήτες στα Γρεβενά (270 ευρώ κατά μέσον όρο), στην Αρτα (285 ευρώ) και στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης (290 ευρώ).
Τα SOS για λιγότερο φόρο
Μέσα στις λίγες εβδομάδες που απομένουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν στο Ε9, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν. Τα συνηθέστερα λάθη, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, αλλά και τα αστικά ακίνητα.
Οπως περιγράφει στέλεχος με γνώση της κατάστασης, υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη «απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα» και του ερχόταν ο κούκος αηδόνι στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια ανεστάλη για φέτος, ωστόσο ο κίνδυνος εκκαθαριστικών με φουσκωμένο φόρο λόγω λαθών δεν έχει εκλείψει. Τα λάθη που εντοπίζονται συχνότερα και πρέπει να ελεγχθούν, αφορούν:
1. Τη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.
2. Τη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν – και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
3. Την καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας) και του ορόφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεζονέτες ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι και ότι εκπτώσεις θα δοθούν μόνο σε όσους τις δικαιούνται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε1. Ακόμη και αν δοθεί η έκπτωση με βάση εισοδήματα που τυχόν δηλωθούν σε τροποποιητικές δηλώσεις, θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση και η έκπτωση θα ακυρωθεί.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2016 δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2018
31 Ιουλίου: η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
31 Αυγούστου: η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
30 Σεπτεμβρίου: η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
31 Οκτωβρίου: η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
30 Νοεμβρίου: η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών
προσώπων, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
31 Δεκεμβρίου: τέλη κυκλοφορίας 2018, η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
31 Ιανουαρίου 2018: η πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ