Τα ελλείμματα της Ελλάδας υπονομεύουν το μέλλον της. Χαρακτηριστικό της κατάστασης της ελληνική οικονομίας είναι ότι κάθε Ελληνας χρωστά 29.747 ευρώ έναντι των δανειστών της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, με αφορμή τη μελέτη του ΟΟΣΑ "How's Life”.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε Έλληνας χρωστά περίπου δύο φορές το εισόδημά του προς τους δανειστές, γεγονός που προφανώς υποθηκεύει το παρόν αλλά και το μέλλον μας ως κοινωνία και ως χώρα.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, μαζί με τα ελλείμματα στις επενδύσεις και στην κοινωνική συνοχή, το επίπεδο ευημερίας της χώρας στο μέλλον δεν προδιαγράφεται ρόδινο.
Τα ευρήματα της μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξηςδείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 35η θέση συγκριτικά με άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ως προς τη βιωσιμότητα του επιπέδου ευημερίας στο μέλλον, πίσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και φυσικά από πολλές άλλες παγκοσμίως.
Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, και χώρες όπως, η Ιταλία, η Ισπανία και ηΓαλλία βρίσκονται στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος, με τις Σκανδιναβικές χώρες στις τέσσερις πρώτες θέσεις, και πρωταθλήτρια τη Σουηδία.
Χαρακτηριστικό των χωρών στην κορυφή της κατάταξης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και των τεσσάρων μορφών συσσώρευσης πόρων μέσω επενδύσεων σε φυσικό, ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, κάτι προφανώς που δεν χαρακτηρίζει χώρες σαν την Ελλάδα.
Η χώρα μας έχει μια καλύτερη σχετικά θέση στο φυσικό κεφάλαιο (13η από το τέλος), αλλά ταυτόχρονα κατέχει τη χειρότερη θέση στο οικονομικό κεφάλαιο (1η από το τέλος) λόγω της υπερχρέωσης της χώρας στο εξωτερικό και της κατάρρευσης των επενδύσεων αλλά και της απουσίας τραπεζικής χρηματοδότησης.
Βρίσκεται επίσης στην 4η και την 5η θέση από το τέλος στο κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο αντιστοίχως, αποτέλεσμα, κυρίως, της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτώναπέναντι στους θεσμούς και της χαμηλής ποιότητας των επαγγελματικών και γνωστικών δεξιοτήτων του πληθυσμού αντιστοίχως.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ουραγός αναφορικά με το καθαρό πλούτο ανά νοικοκυριό (περιουσιακά στοιχεία μείον χρέος) με το ποσό να διαμορφώνεται στα 125.262 ευρώ, έναντι 280.383 ευρώ κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και 231.854 ευρώ σε Ιταλία, 292.619 ευρώ σε Ισπανία και 198.634 ευρώ σε Πορτογαλία. Σαν τα πλουσιότερα στον κόσμο, εμφανίζονται τα νοικοκυριά των ΗΠΑ (383.489 ευρώ).
Επίσης στην ερώτηση «θεωρείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους περισσότερους ανθρώπους;», (το 10 σημαίνει ότι οι «άνθρωποι αξίζουν την εμπιστοσύνη μου» και το 0 ότι «δεν εμπιστεύομαι κανέναν», στοιχεία 2013) η απάντηση των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο 5,3, όσο και στην Πορτογαλία, με τη Γερμανία στο 5,5, τη Γαλλία στο 4,0 και την Τουρκία στο 3,5. Η εμπιστοσύνη στις Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ υψηλότερη απ' οπουδήποτε αλλού στον κόσμο (Δανία 8,3, Φινλανδία 7,4, Νορβηγία 7,3 και Σουηδία 6,9).
Ενδιαφέρον έχουν και άλλες απαντήσεις, όπως για παράδειγμα η εμπιστοσύνη προς την αστυνομία, όπου με άριστα το 10, οι Έλληνες δίνουν αρκετά υψηλό βαθμό 6,4, όπως και οι Γερμανοί και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι 6,1 του μέσου όρου 27 χωρών του ΟΟΣΑ, 5,8 των Ιταλών και 5,4 των Ισπανών και των Πορτογάλων. Υψηλότερες βαθμολογίες (7-8) δίνουν οι πολίτες των Σκανδιναβικών χωρών.