Η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενόμενου, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
H αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μήνες, λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ο οποίος προσθέτει ωστόσο ότι «σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η οικονομική δραστηριότητα κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις λιανικές πωλήσεις και τις καθαρές προσλήψεις να κινούνται ανοδικά, και σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2017».
Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν σχετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης +1,8% και +2,1% αντίστοιχα για το 2017, έχοντας, όμως, ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για ανάπτυξη +2,7% και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, με την αναμενόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, προς τα τέλη Μαΐου, που προεξοφλείται πλέον δυναμικά στις κεφαλαιαγορές, και τη βελτίωση των προοπτικών για αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, οι εξαγωγές αγαθών και ο τουρισμός αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη το 2017. Όμως, η λήψη αναπτυξιακών μέτρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών καθυστερεί, καθώς μετατίθενται για το 2020. Επίσης, η οικονομική πολιτική φαίνεται ότι αδυνατεί, με βάση τα πεπραγμένα, να διαμορφώσει σε μόνιμη βάση ένα φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, μέσω μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και, έτσι, να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι προοπτικές για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν ασθενείς».