Η αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο δίμηνο γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα περί τα 2 δισ. ευρώ «έκαναν φτερά» από τα τραπεζικά γκισέ, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους τραπεζίτες. Την ίδια στιγμή, η διατήρηση των «κόκκινων» δανείων σε πολύ υψηλά επίπεδα δημιουργεί εκ νέου ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το αποκαρδιωτικό αυτό σκηνικό έχει επαναφέρει τη συζήτηση για ανάγκη νέας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Τα παραπάνω δεδομένα μετέφεραν οι τραπεζίτες στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τους θεσμούς. Το βασικό αίτημα των τραπεζιτών είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό θα σηματοδοτήσει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και τη σταδιακή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μέχρι τις αρχές Απριλίου η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Βασικός σκοπός της επίσκεψης της κ. Νουί είναι να καθορίσει το πλάνο του 2017, βάσει του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι τράπεζες, αλλά και να ενημερωθεί εάν και σε ποιον βαθμό έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2016 και οι οποίοι είχαν περιγραφεί στα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Βεβαίως στις συζητήσεις που θα έχει η «σιδηρά κυρία» με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών το θέμα που θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπισή τους.