Χρειάζεται περισσότερη φαντασία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστεί να εισάγει φορολογία σε ολόκληρο το μπλοκ.
«Είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να είμαστε πιο ευρηματικοί», τόνισε ο Σεντένο σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην Λισαβόνα.
«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη και σε άλλα διεθνή φόρουμ, όπως στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), για φόρους που μπορεί να είναι ευρωπαϊκού χαρακτήρα», προσέθεσε.
Eκκληση σε δραματικούς τόνους να μείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένη και με αλληλεγγύη και θάρρος να αντιμετωπίσει το μέλλον που θα είναι πολύ διαφορετικό μετά την κρίση του κορωνοϊού, η οποία θα τραβήξει εις μάκρος, έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία που εκφώνησε στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Έφτασε η στιγμή που πρέπει να μάθουμε πώς να απορρίψουμε τα παλαιά βάρη, πώς θα είμαστε έτοιμοι για τον νέο κόσμο που έρχεται και ο οποίος θα είναι πολύ πιο διαφορετικός από αυτόν που φανταζόμαστε», είπε επικαλούμενη απόσπασμα από το μανιφέστο που συνέταξαν δύο από τους μεγαλύτερους οραματιστές της Ιταλίας και της Ευρώπης: ο Ερνέστο Ρόσι και ο Αλτιέρο Σπινέλι.
Αναφερόμενη στην κρίση και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού είπε ότι είναι άνευ προηγουμένου για την οποία δεν έφταιξε κανείς, έπληξε υγιείς επιχειρήσεις, γιατί έπαυσε η δημόσια ζωή και τώρα όλοι έχουν ανάγκη. Ανευ προηγουμένου ήταν και η αντίδραση της ΕΕ η οποία αν και καθυστέρησε να δώσει βοήθεια στην Ιταλία, «έκανε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες όσα δεν είχε κάνει σε τέσσερα χρόνια, με παρεμβάσεις που συνολικά ανέρχονται στα τρία τρισ. ευρώ. Παρόλα αυτά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούν μαζικές επενδύσεις για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας».
Χρειαζόμαστε, είπε, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών το οποίο πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή και «το μόνο μέσον που διαθέτουμε είναι ο επταετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός», ο οποίος πρέπει να γίνει «η ναυαρχίδα της ανάκαμψης». «Θα αξιοποιήσουμε την ισχύ ολόκληρου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μόχλευση του τεράστιου όγκου επενδύσεων που χρειαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της κοινής αγοράς μετά από την πανδημία», προσέθεσε.