Στη διάνοιξη νέων κοινών επενδυτικών πεδίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην πράσινη ενέργεια καθώς και σε άλλους βασικούς κλάδους της αγοράς, προσβλέπει το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας – Haus der Deutschen Wirtschaft».
Την παρουσίαση του προγράμματος του Φόρουμ πραγματοποίησε το πρωί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον υπουργό κ. Αδωνι Γεωργιάδη με τον πρέσβη της Γερμανίας Ernst Reichel, τον Υφυπ. για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κώστα Φραγκογιάννη, τον Υφυπ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμο Θωμά και τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Μαραγκό.
«Είναι μία απ’ τις σημαντικότερες κινήσεις για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Η Γερμανία είναι ο Νο1 επενδυτής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τώρα που γυρίζουμε σελίδα η συνεργασία αυτή καθίσταται απαραίτητη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης. Σημειωτέον ότι οι γερμανικές επενδύσεις μεταξύ 2008 – 2018 έφθασαν τα 6 δισ ευρώ.
«Θα παρουσιάσουμε τι κάναμε ως κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες για να διευκολύνουμε το επιχειρείν και τις επενδύσεις, πώς άλλαξε σελίδα η Ελλάδα και πως θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, όπως ο κ. Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς ή ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο επικεφαλής της Fraport κ. Stephan Schulte», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι τη διεξαγωγή του Φόρουμ αποφάσισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Βερολίνο, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, τελώντας υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν αρκετές συμφωνίες», εκτίμησε απ’ την πλευρά του ο πρέσβης της Γερμανίας κ. Ernst Reichel. Ερωτηθείς πάντως ο ίδιος για το εάν φοβάται οικονομικές επιπλοκές αναφορικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού που έχει προκύψει εσχάτως ο ίδιος δήλωσε πως «είναι ένα τοπικό ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί». Μία απάντηση βέβαια που προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά για το πώς αντιλαμβάνεται η γερμανική κυβέρνηση τα τεκταινόμενα στον Έβρο και στη χώρα μας, στα οποία επιχείρησε να διευκρινίσει τόσο ο ίδιος όσο και ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης ότι η τοποθέτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τον οικονομικό αντίκτυπο.
«Σοβαρές γερμανικές επιχειρήσεις»
Την ευθύνη υλοποίησης του Φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).
«Το στοίχημα ήταν να προσελκύσουμε σοβαρές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, κάτι που το καταφέραμε», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός. «Θα προβάλουμε στο ακροατήριο που θέλει να μάθει περισσότερα για την Ελλάδα πετυχημένα παραδείγματα γερμανικών επενδύσεων, όπως τον ΟΤΕ, την Fraport, την Taxibeat, ακόμα και την TeamViewer που δημιούργησε τελευταία στα Ιωάννινα ένα hub που θα απασχολεί 200 μηχανικούς εξάγοντας γερμανική τεχνολογία», πρόσθεσε.
«Τον Απρίλη οι ανακοινώσεις απ’ την VW»
Ο υφυπ. για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να πιστοποιηθεί και στο φόρουμ. «Αυτή θα είναι η έκτη φορά που θα πάω στη Γερμανία τους τελευταίους επτά μήνες και πρέπει να σας πω ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό», σημείωσε. Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της VW να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο σε «πράσινο και έξυπνο νησί» ο ίδιος τόνισε ότι θα υπάρξουν δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας και ότι εντός του Απρίλη θα υπάρχουν ανακοινώσεις.
Δισ. στην ενέργεια
Σημαντική αναμένεται η παρουσία του Υφυπ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμου Θωμά με δεδομένο ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και της απολιγνιτοποίησης της χώρας δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες. «Πρώτα απ’ όλα το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) προβλέπει επενδύσεις 44 δισ ευρώ ως το 2030. Έπειτα για την επόμενη δεκαετία δρομολογούνται επενδύσεις σε ΑΠΕ ύψους 8 δισ ευρώ. Τρίτον, είναι η διαχείριση των αποβλήτων, Τέταρτον, η τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την απολιγνιτοποίηση και τέλος συνεργασία για την ενεργειακή αποδοτικότητα», εξήγησε ο ίδιος. «Στόχος μας είναι να υπάρξουν συμφωνίες αλλά και ανταλλαγή εμπειριών ώστε στη ΔΕΘ να επιβεβαιώσουμε το νέο ενεργειακό τοπίο για τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Θωμάς.
Το φόρουμ
Οι εργασίες του Φόρουμ θα επικεντρωθούν:
- Στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας
- Στην ανάδειξη νέων πεδίων, τα οποία προσφέρονται, σήμερα, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» ενέργειας
- Στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστής ως «Green Deal»
- Στους φορείς χρηματοδότησης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα
- Στη σημασία της καινοτομίας για κάθε νέο επενδυτικό project
- Σε ζητήματα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δομών
- Στην παρουσίαση ενεργειακών ή άλλων best practices
Στο πλαίσιο του δημόσιου αυτού διαλόγου, η Ελλάδα θα περάσει το μήνυμα ότι, έχοντας ως οικονομία εξασφαλίσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι έτοιμη να δεχθεί νέες διεθνείς επενδυτικές προτάσεις και η Γερμανία θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις της σχετικά με τη δρομολόγηση μελλοντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Λειτουργώντας ως ένα διαδραστικό «think tank» υψηλού επιπέδου, το Φόρουμ θα φιλοξενήσει πλειάδα ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, κορυφαίων στελεχών ελληνικών και γερμανικών ομίλων, εκπροσώπων φορέων χρηματοδότησης, όπως και επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις σχετικές εργασίες, προκειμένου να αποκτήσουν ιδία άποψη για τις επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει σήμερα η Ελλάδα.
Κεντρικοί ομιλητές του Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν από την πλευρά της Γερμανίας ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και από την Ελλάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, κ. Χρίστος Δήμας, και κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Andreas Feicht, η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κα Elisabeth Winkelmeier, και ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, κ. Thomas Jarzombek.
Τους συνέδρους θα καλωσορίσουν ο Dr. Martin Wansleben, CEO της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Θεματικές ενότητες και συμμετέχοντες
Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα λάβουν χώρα τρία κεντρικά πάνελ, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα πάνελ με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών ανά τομέα.
Ειδικότερα, τo πρώτο κεντρικό πάνελ του Φόρουμ θα έχει τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Προϋποθέσεις και βέλτιστες πρακτικές», τo δεύτερο κεντρικό πάνελ, τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και το τρίτο θα επικεντρωθεί στην «Καινοτομία και την ανάπτυξη για βιώσιμο μέλλον».
Τέλος, τα τέσσερα πάνελ των experts θα επικεντρωθούν στα «Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης για διμερή συνεργασία», στην «Καινοτομία και τα Start-Ups», στις «Καινοτόμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και στην «Ενεργειακή απόδοση».