Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis. Ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, με την αναφορά του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιρρίπτει ευθύνες στους Εισαγγελείς Διαφθοράς για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.
Παράλληλα, ο Ιωάννης Αγγελής διαψεύδει τα δημοσιεύματα ότι Αμερικανοί έδωσαν στοιχεία για πρώην υπουργό σε κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων στη Βιέννη, πριν από δύο μήνες, και εκείνοι δεν τα παρέλαβαν.
Ο αντιεισαγγελέας αν και έμεινε μόνον τρεις μήνες ως εποπτεύων στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στην αναφορά του που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις με πέντε σελίδες, επιρρίπτει ευθύνες στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη για διάφορους χειρισμούς.
Ακόμα, αναφέρεται και στην περίπτωση του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, χωρίς να υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες γιατί γίνεται αυτή η αναφορά.
Οι βολές του Ιωάννη Αγγελή κατά Εισαγγελίας Διαφθοράς δηλώνουν, κατά εισαγγελικές πηγές, τις διχογνωμίες και τη διάσταση απόψεων, που σημειώθηκαν σε θέματα χειρισμών για την υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού.
Επίσης, το περιστατικό με τους Αμερικανούς στη Βιέννη, ότι δηλαδή έδωσαν στοιχεία και οι Έλληνες εισαγγελείς δεν τα πήραν με την αιτιολογία, ότι είναι προϊόν υποκλοπής, διέψευδαν και ανώτατες εισαγγελικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση Ελλήνων εισαγγελέων και Αμερικανώνομολόγων τους στη Βιέννη, δεν δόθηκε τίποτα, ούτε σε προφορική συνομιλία δόθηκε λογαριασμός, όνομα πολιτικού η ό,τι άλλο.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο κλιμακίων υπήρξε κατά τις ίδιες πηγές, "αόριστη" χωρίς να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Η αναφορά Αγγελή, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν η επικεφαλής Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και δύο στενοί της συνεργάτες, που μαζί με τον Ιωάννη Αγγελή, συγκροτούσαν το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων που είχε συνάντηση με τους Αμερικανούς στη Βιέννη.
Πάντως, τα δημοσιεύματα περί αρνήσεως παραλαβής στοιχείων εκ μέρους των αμερικανών από τους έλληνες εισαγγελείς που προκάλεσαν και την παραίτηση Αγγελή, έχουν προκαλέσει την οργή του αντεισαγγελέα του Άρειου Πάγου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, «εγώ δεν θα πάω φυλακή».
Δεν βρήκαν χρήματα σε πολιτικούς
Και ενώ η έρευνα για την υπόθεση Novartis, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με τους εισαγγελείς που την διενεργούν να βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του πρώην επόπτη τους, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αντεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, η έρευνα για τους πολιτικούς εμφανίζει δυστοκίες, προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Εισαγγελική πηγή, δήλωνε με κατηγορηματικότητα, ότι προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί λεφτάσε λογαριασμούς πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ούτε σε στενά συγγενικά τους πρόσωπα η σε στενούς τους συνεργάτες.
Όμως η ίδια πηγή αλλά και άλλες που έχουν γνώση των συνεχιζόμενων ερευνών, δήλωναν, πως διώξεις μπορεί να ασκηθούν για το αδίκημα της δωροδοκίας, με βάση μόνον τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, διευκρινίζοντας ότι "ως έγγραφα μπορεί να νοούνται συνομιλίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά και χειρόγραφες σημειώσεις".
Πάντως, εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν, πως σύντομα και προ της ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου, η υπόθεση θα πρέπει να εκκαθαριστεί τουλάχιστον για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι στο σύνολό της λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού που διερευνάται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από αρμόδιες πηγές, η περιόδος για την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς θα καταλήξει προσεχώς, θα είναι η διετία 2010-2012 η μπορεί στην καλύτερη περίπτωση η τετραετία 2009-2013.
Για αυτή την περίοδο μόνον θα ασκηθούν, ενώ δεν αποκλείεται για την ίδια περίοδο να υπάρξουν και αρχειοθετήσεις, δηλαδή για κάποιους να μην προκύψουν ευθύνες.