Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι προτεινόμενες διατάξεις στοχεύουν, στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων στην παροχή προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας, στον αποτελεσματικό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, στην πληρωμή και στις διαδικασίες εξόφλησης ληξιπροθέσμων χρεών φορέων του υπουργείου Υγείας προς ιδιώτες, καθώς και στην απομείωση της επιβάρυνσης από το clawback προς όφελος ιδιωτών που ενεργούν αναπτυξιακές επενδύσεις.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
1. Μέτρα για τη βελτίωση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΑΒ, με την ανάθεση σε αυτό αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ, προς το σκοπό της ενιαίας λειτουργίας των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ και την επίτευξη αποτελεσματικότερης, ενιαίας και άμεσης αντιμετώπισης αιτημάτων προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών
2. Μέτρα μείωσης και εξορθολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης φαρμάκων. Δρομολογούνται επιμέρους παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, προς το σκοπό της επιτάχυνσης της τιμολόγησης, του αποτελεσματικότερου ελέγχου αποκλίσεων της φαρμακευτικής δαπάνης και της αποφυγής συσσώρευσης αιτημάτων τιμολόγησης. Επιπρόσθετα, προτείνεται η καθιέρωση της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης τιμής φαρμάκων με στόχο την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών και μείωσης της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης
3. Μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης των ιδιωτών από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και εξόφλησης των χρεών σε ιδιώτες. Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνονται, αφενός μεν η δυνατότητα έκπτωσης από το clawback συγκεκριμένης μορφής αναπτυξιακών ή επενδυτικών δαπανών των βαρυνόμενων, αφετέρου δε η μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες, με την καθιέρωση διαδικασίας για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και ληξιπροθέσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ.
4. Μέτρα αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η καθιέρωση του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ μεταξύ των αρχών επιβολής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο, η καθιέρωση κατά την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία τακτής προθεσμίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.
5. Μέτρα αναμόρφωσης του επιχειρησιακού χαρακτήρα του ΕΟΔΥ και μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Με το σχέδιο νόμου καταργείται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» (ΕΟΔΥ) που είχε ιδρυθεί με τον ν. 4600/2019 και μεταφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του στον καθολικό διάδοχο αυτού ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ. Με το νέο ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ, επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού ΝΠΔΔ ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών.