Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα -κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις- μετά την τουρκική NAVTEX που δέσμευσε το Καστελλόριζο και την έξοδο πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Μετά την απόφαση της Αγκυρας να στείλει στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης το ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες μονίμων στον ελληνικό στρατό, ενώ σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ύστερα από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Επίσης σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
Πού βρίσκονται τα τουρκικά πολεμικά
Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, φρεγάτες και υποβρύχια, αν και έχει σημασία να δει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.
Τα 19 τουρκικά πλοία πλέουν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, σε δύο κατευθύνσεις, νότια και νοτιοδυτικά, με κατεύθυνση προς τη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Τήλο, ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.