Η Κυβέρνηση διένυσε ήδη δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας και για το χρονικό αυτό διάστημα πρέπει, να αποτιμήσουμε τα δρώμενα.
Το πρώτο και βασικότερο είναι η αίσθηση στην κοινωνία, ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει ήδη διάρκεια ζωής πολλών μηνών και όχι μόνο δύο! Είναι πολύ σημαντικό και προσμετράτε στα θετικά της, ότι η γνωστή «περίοδος χάριτος των εκατό ημερών», όπως άλλωστε είχε ρητά αναφέρει ο Πρωθυπουργός, εν προκειμένω δεν υπήρξε σαν σκέψη καν.
Της Θάλειας Χούντα*
Δεύτερο σημείο είναι η άμεση παραγωγή έργου, όχι σαν πολιτική φιλοσοφία ή πολιτική θεωρία αλλά σαν πράξη που ο πολίτης την αντιλαμβάνεται και γίνεται αμέσως αποδέκτης της. Η Κυβέρνηση έφερε αμέσως νομοσχέδια στη Βουλή και οι Υπουργοί υλοποιούν νέα, κάτι που αποτυπώνει σωστή προετοιμασία και βεβαίως, προ του χρόνου των εκλογών.
Τρίτο σημείο είναι η επί της ουσίας νομοθέτηση και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε και κυριολεκτικά με το νέο καθεστώς των δόσεων «ανάσανε» ο κάθε φορολογούμενος.
Από «κυνηγημένος από παντού» είναι τεράστιο βήμα, να βρίσκεσαι και πάλι ¨κύριος¨ της επιχείρησής σου και της τσέπης σου. Και κυρίως, το αίσθημα ότι έχεις και πάλι την δυνατότητα, απερίσπαστος από την μέγγενη της Εφορίας, να προσπαθήσεις επαγγελματικά ή προσωπικά για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.
Τα παραδείγματα των μέχρι σήμερα Κυβερνητικών πεπραγμένων είναι πολλά, όμως αξίζει, να αναφερθεί ένα, το οποίο ήταν βασικό και θεσμικό. Η επιλογή της Ηγεσίας στη Δικαιοσύνη απέδειξε, ότι δεν υπήρξε πολιτική σκοπιμότητα ή υστεροβουλία αλλά ακολουθήθηκε η ιεραρχία, η οποία ανέδειξε στα ανώτατα αξιώματα δύο άξια στελέχη, που πέραν των άλλων, χαίρουν πρωτίστως της εκτίμησης και αναγνώρισης των συναδέλφων τους και σύσσωμου του νομικού κόσμου. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε η όποια αντίδραση, κυρίως δε από τα πολιτικά κόμματα.
Οι δηλώσεις μάλιστα τόσο του Προέδρου όσο και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέδειξαν την κατεύθυνση που θα κινηθούν τόσο στο νομικό επίπεδο όσο και στο κοινωνικό, αφού αναγνώρισαν την ανάγκη εκ νέου υπάρξεως «του περί δικαίου αισθήματος» και τελειώνοντας ανεπιστρεπτί την εποχή «Ρασπούτιν» ή το δόγμα «στείλε τον κατηγορούμενο και ας αθωωθεί μετά από χρόνια».
Η μέχρι σήμερα κυβερνητική πορεία, μπορούμε να πούμε, ότι αποτελεί ένα σοβαρό εχέγγυο και για το μέλλον. Ένα μέλλον, στο οποίο προσβλέπει ο κάθε πολίτης για κάτι καλύτερο, μετά την καταστροφή που έχουμε βιώσει στα μνημονιακά χρόνια.
- Η Θάλεια Χούντα είναι δημοσιογράφος