Παραμένουν μόλις δύο εβδομάδες ως το Euro Working Group της 9ης Ιουνίου για να φανεί αν μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 15ης του προσεχούς μήνα.
Αμφίβολο παραμένει αν ευνοεί την επίτευξη συμφωνίας, το συγκρουσιακό σκηνικό που αποκαλύπτεται -από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας που διέρρευσαν χθες- ότι αναπτύσσεται μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων ακόμα, γύρω από το ελληνικό χρέος, καθώς ενισχύεται και από την αντιπαλότητα που προκαλούν στο εσωτερικό της Γερμανίας οι επικείμενες εκλογές.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί δεμένη με μέτρα 5 δισ. ευρώ χωρίς να λάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, με το Ταμείο σκληρό επόπτη του προγράμματος, αλλά χωρίς λεφτά και, φυσικά, να χάσει την ευκαιρία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το ΔΝΤ επιμένει να μην μπει στο πρόγραμμα με νέο δάνειο εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους, ενώ η Γερμανία δεν δέχεται να συζητήσει τίποτα παραπάνω από την απόφαση του Μαΐου του 2016, αναφέρει το ependisinews.
Η «συμβιβαστική» πρόταση, που κατέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς να βάλει χρήματα τώρα, αλλά μόνο όταν κρίνει πως το χρέος είναι βιώσιμο συνιστά μία δέσμευση της χώρας έως το τέλος του προγράμματος και στη συνέχεια, εάν μετά το 2018 ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης και το ΔΝΤ υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση, ένα νέο πολυετές μνημόνιο.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά από απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ» είπε ο Ελληνας υπουργός, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση.
Την αδιαλλαξία των δύο πλευρών (ΔΝΤ-Γερμανίας), αλλά και την παντελή έλλειψη κατανόησης από ελληνικής πλευράς του κλίματος και των συσχετισμών, αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο Πολ Τόμσεν, όπως αναφέρει και η «Ελευθερία του Τύπου» φρόντισε να κάνει σαφές από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν επαρκούν. Μάλιστα, ζήτησε ακόμη και διορθώσεις στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων (να μην τεθούν εκ νέου σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018), με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζει πως μπορεί να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός!