Κινητικότητα στα μικρότερα ακίνητα κυρίως του κέντρου της Αθήνας από ξένους αλλά και Ελληνες με αύξηση των τιμών, άνοδος επίσης στη ζήτηση τουριστικών ακινήτων από ξένους σε δημοφιλείς προορισμούς αλλά, κατά τα άλλα απουσία ζήτησης από το μέσο Ελληνα στη μεγάλη πλειονότητα των ακινήτων της χώρας όπου οι μεταβιβάσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτή θα είναι η εικόνα της αγοράς κατοικίας για το επόμενο έτος η οποία θα κινηθεί με τρείς «ταχύτητες», όπως τουλάχιστον επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και το νέο έτος η στροφή των Ελλήνων στο ενοίκιο, αναφέρει το newmoney.
Από την πλευρά της και η Τράπεζα της Ελλάδος, στην τελευταία Ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική επιβεβαιώνει ότι η αγορά φαίνεται μεν να δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, ωστόσο οι πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται για τα ακίνητα των χαμηλότερων κατηγοριών σε περιοχές που δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.
«Η σταδιακή διάχυση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, πέραν φυσικά των απαραίτητων παρεμβάσεων «για τη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της φορολογίας».
Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, τ. πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions και το νέο έτος θα συνεχιστεί η ύπαρξη αγοράς τριών ταχυτήτων με:
-Κινητικότητα στα ακίνητα τουριστικού ή φοιτητικού ενδιαφέροντος όπου σημειώνονται αυξήσεις τιμών και ενοικίων
-Αραιές μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές σχετικού ενδιαφέροντος με στασιμότητα στις τιμές του προηγούμενου έτους
-Απουσία ζήτησης στη μεγάλη πλειονότητα των ακινήτων της χώρας.
«Από τη μια πλευρά η σχετική αβεβαιότητα στην οικονομία, το μεγάλο απόθεμα και τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Παραμένει η μείωση των αγοραπωλησιών, ο περιορισμός στη ζήτηση μεγάλων διαμερισμάτων, η στροφή σε μικρά και παλαιότερα ακίνητα», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος θεωρώντας δεδομένο ότι το 2019 δε θα είναι εύκολη χρόνια για την αγορά κατοικίας στη χώρα μας, ελλείψει (Ελλήνων) αγοραστών. Ο ίδιος προσθέτει και την παράμετρο του δημογραφικού, « οι 500.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, οι μετανάστες που δούλευαν στην Ελλάδα και πήγαν αλλού, τα παιδιά που ξαναγυρίζουν στο πατρικό σπίτι, αφήνουν χιλιάδες κατοικίες κενές που ... μάταια αναζητούν χρήστες».
Από την άλλη πλευρά, ένα σημαντικό, θετικό στοιχείο για την αγορά αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται σοβαρή κινητικότητα στα ακίνητα που μπορεί να ενοικιαστούν με βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω των διεθνών πλατφορμών (Airbnb κλπ).
«Έτσι βλέπουμε να ανακαινίζονται και να ενοικιάζονται διαμερίσματα, μονοκατοικίες και βίλλες, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στα προβεβλημένα νησιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Καβάλα, Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική και άλλους τουριστικούς προορισμούς, δίνοντας ζωή στην αγορά.
Αξιοσημείωτη είναι και η σχετική κίνηση για την αγορά ακινήτων με το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», όπου Κινέζοι, Ρώσοι και άλλοι αποκτούν ακίνητα άνω των 250.000 € και εξασφαλίζουν βίζα στην Ε.Ε.
Βέβαια η πολιτεία διεκδικεί και αυτή σημαντικό μερίδιο από τα έσοδα και έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία γι αυτό».