Τρεις γύροι θα υπάρξουν για την υποβολή των στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, αρχής γενομένης από το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσουν ο δεύτερος γύρος την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και ο τρίτος στις αρχές Απριλίου.
Όσο εξελίσσεται αυτή η διαδικασία, τόσο περισσότερη πληροφόρηση θα λαμβάνουν οι τραπεζικές διοικήσεις και άρα θα είναι σε θέση να διατυπώνουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις.
Οι πληροφορίες αυτές σχετίζονται κυρίως με τα εξής:
1. Η βάση εκκίνησης. Αυτόν τον μήνα οι τράπεζες θα στείλουν στον επόπτη μεταξύ άλλων τα δεδομένα που σχετίζονται με την επίπτωση των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9) στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα χρησιμοποιηθούν στην έναρξη των ασκήσεων. Οσο πιο υψηλοί αυτοί οι δείκτες, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το περιθώριο για ζημιές στο πλαίσιο της άσκησης.
2. Ελάχιστο όριο κεφαλαιακής ισχύος. Σε αυτές τις ασκήσεις, σε αντίθεση με τις προηγούμενες του 2015, δεν υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να περάσουν οι τράπεζες. Και αυτό διότι το αποτέλεσμά τους δεν θα έχει τη μορφή «επιτυχία - αποτυχία». Ωστόσο, εάν ο επόπτης κρίνει ότι κάποια τράπεζα δεν διαθέτει τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για να αντέξει μια ενδεχόμενη κρίση, μπορεί να επιβάλει ακόμη και άμεσες αυξήσεις κεφαλαίου. Το ελάχιστο ύψος ωστόσο των συγκεκριμένων δεικτών που θα τελικώς αποδεχθεί ο SSM θα φανεί στην πορεία...
3. Αξία ακινήτων. Σύμφωνα με τις παραδοχές της άσκησης που έγιναν γνωστές, τα ακίνητα θα υποτιμηθούν κατά 16,60% την τριετία 2018-2020. Η ζημιά από το «στρεσάρισμα» των τραπεζικών ισολογισμών θα εξαρτηθεί από το ύψος της έκπτωσης επί των μειωμένων τιμών που θα χρησιμοποιήσει ο επόπτης για τον προσδιορισμό της τελικής αξίας ανάκτησης που μπορεί να επιτύχει κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Οσο πιο μεγάλη είναι η απόκλισή της από τις τιμές που εμφανίζονται στα βιβλία των τραπεζών τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση.
4. Επιχειρησιακά πλάνα. Στο πλαίσιο της άσκησης, ο επόπτης θα εκτιμήσει την πορεία των οργανικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για την επόμενη τριετία. Στη βάση αυτής της εκτίμησης θα μετρηθεί η αντοχή τους. Αρα όσο πιο μεγάλη η κερδοφορία των ελληνικών ομίλων και όσο πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για την πορεία των «κόκκινων» δανείων τόσο πιο μικρός θα είναι ο τελικός λογαριασμός των stress tests.
Χωρίς αναταράξεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με ανώτατη κοινοτική πηγή, τα stress tests. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα», οι όποιες ανάγκες προκύψουν, θα είναι διαχειρίσιμες και θα καλύπτονται όπου χρειαστεί από κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.
Αυτές θα περιλαμβάνουν μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού και νέες περικοπές στο κόστος λειτουργίας, με στόχο να περιοριστεί το ρίσκο και να ενισχυθεί η κερδοφορία τους.