Δύο αποφάσεις σταθμό επί συλλογικών αγωγών 1200 δανειοληπτών εξέδωσε χθες το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών δίνοντας περισσότερα «όπλα» στους περίπου 70.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
Αν και οι αποφάσεις (799/2017, 800/2017) δεν έχουν ακόμα καθαρογραφεί, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αγωγές και ορίζει ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να αποπληρωθούν με βάση την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου που ίσχυε όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο και όχι με την τρέχουσα ισοτιμία, αναφέρει το newmoney.
Όπως γράφει το Έθνος ο δικαστής αναφέρει στην απόφαση του ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε επενδυτικό προϊόν και ακόμα υποχρεώνει τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τόσο το κεφάλαιο όσο και τις δόσεις των δανείων με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.
Οι δύο χθεσινές αποφάσεις, όπως και η προγενέστερη 334/2016 επίσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, ανοίγουν τον δρόμο για να διευθετηθούν οφειλές ύψους γύρω στα 7 δισ ευρώ από στεγαστικά δάνεια που λήφθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση 334/2016 όριζε ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις μηνιαίες πληρωμές δόσεων με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου. Απαγόρευε στην τράπεζα να καταγγείλει τις συμβάσεις των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου. Υποχρέωνε την τράπεζα να δέχεται μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου σε ελβετικά φράγκα με βάση της ισοτιμία εκταμίευσης. Και ακόμα η τράπεζα έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στον συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων, δηλαδή των τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους των δανειοληπτών, με βάση την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου κατά το χρόνο εκταμίευσης του καθενός δανείου. Η δε τράπεζα επιβαρύνεται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε δάνειο αν παραβεί την απόφαση.
Το μαρτύριο για 70.000 δανειολήπτες που συνήψαν τέτοια δάνεια ξεκίνησε όταν το ελβετικό φράγκο άρχισε να ενισχύεται έναντι του ευρώ. Διότι ενώ πλήρωναν τις δόσεις στην ώρα τους, το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους αντί να μειώνεται αυξανόταν, καθώς η ισοτιμία διαφοροποιούνταν μέρα τη μέρα.
Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τα περισσότερα δάνεια συνήφθησαν με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου να ήταν στο 1,60.
Ένα δάνειο, δηλαδή, των 100.000 ελβετικών φράγκων αντιστοιχούσε τότε σε 62.500 ευρώ. Σήμερα το εν λόγω δάνειο μόνο λόγω ισοτιμίας θα έχει ένα άληκτο κεφάλαιο περίπου 87.000 ευρώ, αύξηση δηλαδή του ποσού κατά 40%!
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα και «μπούσουλας» θα είναι οι δικαστικές αποφάσεις.
Σημειώνεται πάντως πως καθώς το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, εθνικά δικαστήρια κρατών – μελών της ΕΕ έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.