Ο ερευνητικός και επιστημονικός φορέας που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αποκαλύπτοντας τις στρεβλώσεις τους και ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξής τους.
Το έργο του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στο πλαίσιο της οκταετούς θητείας του (2006-2014) στην προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) όσο και στην συνέχεια ως ιδρυτού και προέδρου της διαΝΕΟσις, ιστορικά θα πρέπει κάποτε να αξιολογηθεί από πολλές πλευρές. Διότι έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μη ορατό περιεχόμενο.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Ως πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε στον Σύνδεσμο μία νέα πνοή και ανέβασε κατά αρκετές κλίμακες τις δράσεις του. Με την ίδρυση της διαΝΕΟσις προσφέρει στην χώρα έναν ερευνητικό φορέα που αποκαλύπτει το παρόν μίας κοινωνίας και της οικονομίας της, ιχνογραφώντας ταυτοχρόνως και το μέλλον της, σε πολυτάραχους καιρούς.
Έτσι, μετά από δύο χρόνια έντονης ερευνητικής δραστηριότητας, αλλά και παρεμβάσεων στην δημόσια ζωή της χώρας, η διαΝΕΟσις ανέδειξε σοβαρά θέματα που πρέπει να απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και έφερε στο προσκήνιο κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικές ζωής που λένε πολλά για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.
«Και όλα αυτά», τονίζει ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «τα πετύχαμε μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι ψευδείς ειδήσεις, ο λαϊκισμός και οι μονόλογοι σκεπάζουν κάθε φρέσκια ιδέα κα κάθε δημιουργικό προβληματισμό».
Στην βάση αυτής της λογικής, το 2017, όπως προκύπτει από αυτά που αναφέρει στον ετήσιο απολογισμό της, η διαΝΕΟσις πραγματοποίησε όντως ποικίλο και σε βάθος έργο.
Ανέδειξε θέματα όπως αυτά τού τί πιστεύουν οι Έλληνες για την Ευρώπη, ποια είναι η διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα, τί είδους μέτρα περιέχει ένα μνημόνιο, πώς επηρεάζουν οι διαγενεακές σχέσεις την ευημερία των νέων και γιατί η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην προσχολική εκπαίδευση.
Επίσης, ο οργανισμός προσπάθησε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα κλιματικής αλλαγής, τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης των ελληνικών λιμανιών, αλλά και γενικών προοπτικών της οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Επίσης, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού κ. Διονύσης Νικολάου, «από καιρό η διαΝΕΟσις έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο έντονα ένα ερώτημα: ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;
Προκειμένου μάλιστα να εμπλουτίσουμε τον δημόσιο διάλογο και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα τους φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, έχουμε καταστρώσει ήδη και υλοποιούμε ένα εκτεταμένο σχέδιο ερευνών που δίνουν απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα και για τις επιμέρους αναπτυξιακές ευκαιρίες στους τομείς της καινοτομίας, των εξαγωγών, της λιμενικής πολιτικής, των νέων συνεταιριστικών συστημάτων, του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και της αξιοποίησης των προστατευομένων περιοχών…».
Με 21 έρευνες και μελέτες στο ενεργητικό του και με την συμμετοχή του σε δημόσιες εκδηλώσεις, ο οργανισμός προσπαθεί να φέρει το κοινό πιο κοντά στην ζώσα πραγματικότητα –πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο.
«Η χώρα μας βρίσκεται στον πρώτο χρόνο μίας μικρής ανάκαμψης. Ο ορατός κίνδυνος του εγκλωβισμού μας σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να αποτραπεί. Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη με καινοτομία και εξωστρέφεια, βασισμένη στην ευρύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι η μόνη λύση στα χρόνια προβλήματά μας.
Προς την κατεύθυνση δε της βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του κράτους, θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτάσεων για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που μπλοκάρουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, που εμείς μεταφορικά αποκαλούμε “πέντε δράκους” –δηλαδή, την πολυνομία/κακονομία, την φοροδιαφυγή, το ασφαλιστικό, το δημόσιο χρέος και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης», τονίζει ο κ. Διονύσης Νικολάου.
Δίνει έτσι το στίγμα ενός έργου, στην πραγματοποίηση του οποίου συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου της χώρας καθώς και διακεκριμένοι ερευνητές.
«Σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη. Να προωθήσουμε την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.Να βρούμε την συλλογική ωριμότητα, την κοινωνική συναίνεση και, κυρίως, την πολιτική βούληση να κάνουμε πια το προφανές και το αναγκαίο», τονίζει ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Προσθέτει δε ότι η διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να παραμείνει ενεργή η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υπό όρους ισοτιμίας και ανάπτυξης.