Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα ιστορικό πολιτικό γεγονός σε διεθνές επίπεδο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο αλλά και δεν γνωρίζουμε, εάν θα έχει επόμενο. Η Ιρλανδία άλλαξε σελίδα στην πολιτική της σκηνή μετά από έναν αιώνα, αφού το ένα τέταρτο, περίπου, των ψηφοφόρων επέλεξε το Σιν Φέιν σαν πολιτικό σχηματισμό που τους εκπροσωπεί.
Της Θάλειας Χούντα - δημοσιογράφου
Το Σιν Φέιν αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του ΙRΑ, του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ο οποίος έχει σταματήσει την ένοπλη δράση του αλλά ακολουθείται από τις πολύνεκρες επιθέσεις του επί πολλά χρόνια.
Η ιστορική διάσταση έγκειται, στο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατόρθωσαν, να αποσπάσουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και πλέον, χωρίς το Σιν Φέιν δεν θα μπορεί, να σχηματιστεί Κυβέρνηση στη χώρα.
Μια χώρα με τα γνωστά προβλήματα τόσο ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες όσο και σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία. Ένα νησί γεμάτο ιστορία, που μάλλον δεν διστάζει, να γράψει καινούργιες σελίδες.
Και αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν τον Γόρδιο Δεσμό στις επόμενες πολιτικές κινήσεις, για την επίλυση του οποίου θα πρέπει, να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια με προεξέχοντα αυτά που σχετίζονται με τους θανάτους πολιτικών αντιπάλων και τις συγγενικές ή φιλικές σχέσεις με σημερινά πολιτικά πρόσωπα.
Η Ευρώπη για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τους επί σειρά ετών «εφιάλτες» της, αφού η κάποτε χαρακτηριζόμενη σαν τρομοκρατική οργάνωση σήμερα έχει αποκτήσει ισχυρή πολιτική υπόσταση και, το κυριότερο, λαϊκό έρεισμα που εύκολα μετατράπηκε σε ψήφο – συνειδητή επιλογή.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, αφορούν τους ίδιους τους Ιρλανδούς και το πώς αντιμετωπίζουν την διαμορφωμένη οικονομική κατάσταση και την πορεία της χώρας τους. Η πολιτική όμως επιλογή καθ’ εαυτή είναι ένα ζητούμενο, όπως και ο αντίκτυπός της στις υπόλοιπες χώρες.
Τα εσωτερικά προβλήματα στην Ήπειρό μας είναι πολλά και υποβόσκοντα. Η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρές καταστάσεις, το Βέλγιο το ίδιο και προσφάτως η Μεγάλη Βρετανία με το θέμα της Σκωτίας και σε συνδυασμό με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και τα Βαλκάνια βιώνουν μια διαρκή ένταση. Ήδη, στην Ιρλανδία τίθεται βραχυπρόθεσμα το θέμα της επανένωσης του νησιού. Αν σε αυτές τις εθνοτικές τάσεις προστεθούν και τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα, δεν θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία, στο να ξεφύγει η κατάσταση και να προκύψουν τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Κατά πόσο βέβαια αυτές θα γίνουν ανεκτές από τους «ισχυρούς», είναι μία άλλη σοβαρή παράμετρος του θέματος.
Ας παραμείνουμε τελικά στην αλήθεια των αριθμών, οι οποίοι κατέγραψαν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων να επιλέγουν το Σιν Φέιν σαν τον πολιτικό σχηματισμό που τους προσεγγίζει. Και ας παραμείνουμε πρόσκαιρα στο ίδιο το εκλογικό γεγονός, σαν ένα σπάνιο πολιτικό φαινόμενο, που οφείλει να αναδειχθεί.