Όνειρο θερινής νυχτός» φαίνεται πώς θα μείνει το «αφήγημα» της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» καθώς τα μηνύματα που έρχονται είναι αποθαρρυντικά.
Σήμερα το πρωί ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας και μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο, αναφέρει το in.gr.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «πρέπει να προετοιμάσουμε το κατάλληλο σχέδιο για την μετά το πρόγραμμα εποπτεία, που να δείχνει ασφαλώς ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο, έχουν διάρκεια, αλλά δεν θα μοιάζει, δεν θα πρέπει να μοιάζει, με ένα τέταρτο πρόγραμμα».
«Καθαρό, περιεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο για τις αγορές» σε ότι αφορά το χρέος, ζήτησε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και συνέστησε στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος «τσαλάκωσε» το αφήγημα του πρωθυπουργού, Αλάξη Τσίπρα όπου δήλωσε χθες για το τέλος των μνημονίων και την «καθαρή» έξοδο του Αυγούστου.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Πάντως κύκλοι του υπουργείου ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ ότι «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη». Το «συν κάτι ακόμη» ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο»». Με άλλα λόγια ο έλεγχος θα είναι ανά τρίμηνο.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την οποία οι Θεσμοί που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας και μετά την λήξη του προγράμματος μπορεί να επισκέπτονται την Ελλάδα πιο συχνά απ’ όσο συνηθίζεται με άλλες χώρες.
Από την άλλη πλευρά, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro υποστηρίζει ότι η Γερμανία δε θα δώσει τόσο εύκολα λευκή επιταγή και θα απαιτήσει χωρίς αμφιβολία τακτικό έλεγχο όσον αφορά στην εξέλιξη των δεδομένων προκειμένου να συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση χρέους.