Η υπερφορολόγηση και η εκδίκηση που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση ως προς την επιχειρηματικότητα, αποτυπώνονται στη συνεχή μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά καθώς σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μέσα στις πρώτες 80 μέρες του έτους (1/1-23/3), οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 12,16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.
Φέτος ιδρύθηκαν 8.393 επιχειρήσεις έναντι 9.555 πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη χυλόπιτα στο κυβερνητικό αφήγημα του Τσίπρα και της παρέας του για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Τα πράγματα με τους σημερινούς τυχοδιώκτες είναι ξεκάθαρα καθώς ιδρύονται ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις, ενώ κλείνουν πάρα πολλές λόγω υπερφορολόγησης.
Τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης και η απροθυμία της να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ρίχνουν βαριά τη σκιά στην οικονομία και σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, αποτρέπουν τους υποψήφιους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ανάληψη ρίσκου.
Κανονικά, αφού η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια (;), θα έπρεπε να υπάρχει οργασμός επενδύσεων. Βεβαίως, είναι πολύ πιθανό να ισχύει και αυτό που είχε πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι "σε λίγο δεν θα έχουμε τι να κάνουμε τόσες επενδύσεις".
Από το ΓΕΜΗ προκύπτει ότι πέρυσι έβαλαν λουκέτο 5.091 επιχειρήσεις, ενώ φέτος έκλεισαν 3.601. Ωστόσο, η μείωση κατά 29,26% των "λουκέτων" είναι πλασματική, καθώς την τελευταία τριετία έχει γίνει γενική εκκαθάριση στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, λόγω και της εγκληματικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η απροθυμία ίδρυσης νέων εταιρειών σχετίζεται με το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων, τη διατήρηση ενός πανάκριβου φορολογικού συστήματος, αλλά και τον φόβο για ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Επιπλέον, αποτρεπτικά στην ίδρυση επιχειρήσεων λειτουργεί η συνεχιζόμενη πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών, τα οποία του χρόνου θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο λόγω μείωσης του αφορολογήτου ορίου ή ακόμη και της περικοπής της "προσωπικής διαφοράς" στις συντάξεις.