Τη δραματική κατάσταση με την ανεργία στην Ελλάδα διατύπωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.
Περισσότεροι από 650.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επιδόματα «γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις»
παραδέχθηκε και πρόσθεσε ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.
Όπως ανέφερε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, «από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».
Στην ίδια συνέντευξη η διοικήτρια του ΟΑΕΔ αφού παραδέχθηκε ότι περίπου ο ένας στους δέκα ανέργους παίρνει επίδομα ανεργίας και συνέχισε: «Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί αλλά είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700. 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις".
Η Μαρία Καραμεσίνη έκανε ειδική αναφορά στους μακροχρόνια ανέργους, παραδεχόμενη ότι όποιος είναι πάνω από 45 έχει λίγες πιθανότητες να βρει δουλειά, η αναπηρία επίσης ενισχύει την ευαλωτότητα, υπάρχει και διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών".
«Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι εφαλτήριο για τη διεκδίκηση θέσης εργασίας. Στη διάρκεια της κρίσης ο προβληματισμός ήταν αν τα συστήματα επιδότησης της εργασίας μπορούσαν να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά. Στα χρόνια των μνημονίων περίπου 1 εκατ εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, συνέβη μια κοινωνική καταστροφή. Η λογική μας είναι η εισοδηματική στήριξη μέχρι να βρουν οι άνθρωποι δουλειά και η υποστήριξή τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διεκδίκηση εργασίας. Η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας», ανέφερε ακόμα η Μαρία Καραμεσίνη.
Για τους ανέργους που δεν παίρνουν οικονομική βοήθεια από τον ΟΑΕΔ, "το σχέδιο είναι ότι αυξάνονται οι θέσεις σε προγράμματα απασχόλησης για να διευκολυνθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Από την άλλη δίνεις οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας", υποστήριξε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.