Τους βουλευτές μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσίευση το μήνα Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εαρινής δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, της έκτης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, καθώς και της παρουσίασης της πρότασης για τη θέσπιση του μέσου ανάκαμψης Next Generation EU, ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Μιχάλης Αργυρού.
Άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ότι οι Ειδικές ανά Χώρα Συστάσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου διαρθρώνονται γύρω από δύο στόχους: αφενός την άμβλυνση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και αφετέρου την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Τόνισε, επίσης, ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Επιτροπή αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, επισημαίνοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων, για χώρες όπως η Ελλάδα η οποία μπορεί να λάβει έως 32 δισεκ. ευρώ, θα ενισχύσει τις ήδη σημαντικές εθνικές προσπάθειες ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Φιλοαναπτυξιακό εργαλείο
Ο Υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ενός ισχυρού εργαλείου οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ (Next Generation EU) είναι:
δίκαιη, διότι εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους,
ορθολογική, διότι κινείται περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων έναντι των δανείων,
φιλοαναπτυξιακή, διότι δίνει προτεραιότητα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη, οι οποίοι αποτελούν μέρος του ελληνικού εθνικού σχεδίου,
ευέλικτη, διότι παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια επιλέγει.
Δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα δρομολογεί την κατάρτιση ενός τεκμηριωμένου και καλά δομημένου εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δέσμευση στο μέγιστο βαθμό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις προτάσεις και απόψεις τους.
Επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση του Εurogroup για συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, ακόμα και εάν η Ε.Ε. αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τέλος, ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή βουλευτών και ευρωβουλευτών.