Σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο για τα οικονομικά Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Τζεντιλόνι.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερο θετικό μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στη σκιά του Brexit.
O κ. Σταικούρας έκανε ευρεία αναφορά στις ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως είναι οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι συνέπειες του Brexit, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, ο κίνδυνος παρατεταμένης αναιμικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, ο ρόλος, η κατεύθυνση και ο συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές και η κλιματική αλλαγή.
Πήγε δε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι η συλλογική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, κοινή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, και συγκεκριμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.
- Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Δημοσιονομική πολιτική η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας, όπως προτάθηκε χθες και από τους αρμοδίους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μια δυναμική, πλήρης και ανθεκτική Ένωση αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πραγματική σύγκλιση στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου, για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
Η προώθηση του Δημοσιονομικού Μέσου για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδοτική στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.
- Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Για την τελευταία, υπολείπεται η δημιουργία και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, πλήρους αμοιβαιοποίησης.
Δυστυχώς, αν και κατά τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, αυτή δεν έχει συνοδευτεί από ανάλογη πρόοδο στον επιμερισμό του ρίσκου.
Απαιτείται η συνέχιση των συζητήσεων, με στόχο τη συμφωνία σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της κρίσιμης μεταρρύθμισης.
- Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη. Στρατηγική που θέτει φιλόδοξους στόχους, για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε έμμεσα στην προσπάθεια της χώρας μας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο για τη χώρα αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.