Την επέκταση των μέτρων στήριξης (επέκταση ΚΑΔ) σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, την ερχόμενη εβδομάδα, με εφαρμογή για το μήνα Απρίλιο, προανήγγειλε μέσω της τηλεόρασης του "Star Κεντρικής Ελλάδος", ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Επισήμανε ότι, οι εταιρείες που λειτουργούν, έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους κατά 90% και, ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή, "το κράτος θα χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία".
Για τον μήνα Απρίλιο, προσδιόρισε και το πακέτο της επιστρεπτέας προκαταβολής αξίας 1 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί ως κρατική εγγύηση προς τις επιχειρήσεις (θα πρέπει να επιστραφεί μετά από πολλά χρόνια). Ανέφερε ότι η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί προς fast track έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το capital.gr.
Επίσης προσδιόρισε στα 6 δισ. ευρώ το μήνα το κόστος των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών για τα κρατικά ταμεία. Για αυτό το λόγο εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματα.
Η Σύνοδος Κορυφής
Έδωσε επίσης ειδική σημασία στην επιχειρούμενη απόφασης κατά την αυριανή Σύνοδος Κορυφής, καθιστώντας σαφές ότι διαφωνίες υπάρχουν οι οποίες οδήγησαν και χθες στο Eurogroup στην αδυναμία λήψης της σχετικής απόφασης.
Εξήγησε πως έχουμε τη μέγιστη δυνατή η δημοσιονομική ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά "χρειαζόμαστε ρευστότητα". Γι αυτό και πρέπει να ληφθούν "γενναίες αποφάσεις στην Ευρώπη που τις ζητούμε και εμείς συμμετέχοντας σε μία ομάδα 8 χωρών ούτως ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία" ανέφερε εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην κοινή επιστολή προς την αυριανή Σύνοδο.
Για τη στάση στην Σύνοδο είπε πως, με βάση την εμπειρία του, από τη συμμετοχή του στο χθεσινό Eurogroup, που ήταν για το ίδιο θέμα, θα υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιες χώρες του Βορρά. "Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα κατανοήσουν την ένταση και την έκταση του προβλήματος", είπε, ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση, που θα έχει χαρακτηριστικά αλληλεγγύης. "Ελπίζω πως θα το καταλάβουν συντομότερα παρά αργότερα ώστε να περιοριστεί το κόστος αυτών των αποφάσεων".
Σε ύφεση η Ελλάδα
Αναφέρθηκε σε μία οικονομική κρίση που θα κοστίσει πολύ στην Ελληνική οικονομία, "πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις" και έκανε σαφές πως το 2020 θα γυρίσει σε ύφεση και "θα είναι μία δύσκολη χρόνια για την Ελληνική οικονομία". Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν θα τελειώσει η κρίση σε έναν, δύο, τρεις μήνες ή ότι δεν θα ξανάρθει τον Οκτώβριο ή ότι θα βρεθεί η αγωγή, είπε. "Για αυτό και κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο" επισήμανε εξηγώντας πως πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις.
Δεν απέκλεισε νέα παράταση στην αναστολή πληρωμής οφειλών. "Προς το παρόν σχεδιάζουμε με βάση τα δεδομένα που τώρα έχουμε" είπε.
Αναφορικά με το δώρο του Πάσχα "οι επιχειρήσεις που δεν είναι στην περίμετρο της βοήθειας υποχρεούται να το δώσουν" ανέφερε φέροντας ως παράδειγμα όσοι δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ.
Για το θέμα της προσωρινής αναστολής επισήμανε πως η εταιρεία υποχρεούται να κρατήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Αναφέρθηκε και στο πακέτο της αναβαλλόμενης φορολογίας ή όπως λέγεται της επιστρεπτέα προκαταβολής σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση ουσιαστικά "θα ενισχυθεί το μήνα Απρίλιο και θα αποδώσει το ποσό στο ελληνικό δημόσιο μετά από πολλά χρόνια". Ο μήνας Απρίλιος είναι πάρα πολύ σημαντικός, είπε και η χρηματοδότηση θα "βοηθήσει άμεσα την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα".
Η επιστρεπτέα προκαταβολή εξήγησε δεν είναι δάνειο. "Το πακέτο αυτό που έχει αξία 1 δισ. ευρώ έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να το αξιολογήσουν ως κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Θα πρέπει λοιπόν να περάσει πολύ γρήγορα από τα Ευρωπαϊκά όργανα, υπάρχουν διαδικασίες fast track ούτως ώστε να υλοποιηθεί το μήνα Απρίλιο” είπε.
Για μία πιθανή επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ αν χρειαστεί να υπάρξει για το μήνα Μάιο επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. "Πολιτικές που σχεδιάζαμε την προηγούμενη εβδομάδα άλλαζαν κάθε 24 ώρες" είπε. Εξήγησε ως καλό σενάριο το μήνα Απρίλιο να φανεί μία πολύ μεγάλη πτώση των κρουσμάτων και η οικονομία να αρχίσει να βγαίνει από τα πολύ περιοριστικά μέτρα και να παίρνει μπροστά.
Ειδική σημασία έδωσε και στις αποφάσεις της ΕΕ. "Είναι τέτοια η έκταση του προβλήματος σε όλη τη Ευρώπη που μπορεί μετά από μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες, τρεις εβδομάδες να μιλάμε με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά για εργαλεία που θα έχει ο κάθε Υπουργός Οικονομικών ώστε να βοηθήσει την οικονομία του" είπε. Εκτίμησε πάντως πως οι εκτιμήσεις είναι ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το 2021 θα έχουμε πολύ υψηλότερη ανάπτυξη από πριν. Γιατί το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε ενδογενώς.