Υπάρχουν ακόμη αδιάθετα 512 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), αποκάλυψε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ κ. Χρήστος Στυλιανίδης απαντώντας στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιϕερειών Ελλάδας, Περιϕερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό στην 122η ολομέλεια της Επιτροπής των Περιϕερειών σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Έχουν διατεθεί γύρω στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και υπάρχουν ακόμη γύρω στα 512 εκατ. ευρώ αδιάθετα που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα ως τοπικές αρχές να συνεργαστείτε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορέσετε να απορροϕήσετε αυτά τα λεϕτά για να εξυπηρετηθούν οι πρόσϕυγες και μετανάστες που είναι στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Χρ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι άλλα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ϕέτος στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με το parapolitika.
Ο κ. Κ. Αγοραστός στην ομιλία του αναϕέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι «χρειάζεται σχέδιο, στόχευση, ψύχραιμες ϕωνές, ειλικρινής συνεργασία αλλά και ταχύτητα.
Όσα χρήματα έχει και μπορεί να διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χρειάζεται να διατίθενται γρήγορα και αποτελεσματικά», προέτρεψε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Επίτροπο για το μεταναστευτικό – προσϕυγικό: «σε χώρες που έχουν δομημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις για να υλοποιήσουν έργο που μπορούν να υλοποιήσουν ϕορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χώρες του τρίτου κόσμου».
Απαντώντας ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης συμϕώνησε με τον κ. Κ. Αγοραστό ότι «εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, λόγω κάποιων γραϕειοκρατικών διαδικασιών, υπάρχει αδυναμία να αντιδράσουμε άμεσα και με την ταχύτητα που επιβάλλει η στιγμή και το μέγεθος της κρίσης» και παρέπεμψε το θέμα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την επανεκκίνηση (restart) της ΕΕ.
Όσον αϕορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ΜΚΟ, ο κ. Χρ. Στυλιανίδης κατέστησε σαϕές ότι «τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών.
Διατίθενται μέσω των εταίρων μας, των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», ανέϕερε και εξήγησε: «Συνεργαζόμαστε κάτω από πολύ αυστηρούς όρους διαϕάνειας και λογοδοσίας με πολύ λίγους, όχι όπως λέγεται στην Ελλάδα με πολλές ΜΚΟ που πολλές απ’ αυτές δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. για τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. ϕέτος».
Ο κ. Χρ. Στυλιανίδης ανέδειξε με την ευκαιρία τη σημασία των ϕιλοξενουσών κοινοτήτων (host communities) κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μας στην ανθρωπιστική κοινότητα είναι μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα να κάνουμε αυτήν την περιβόητη συμϕιλίωση μεταξύ host and refugee communities.
Θέλω να τονίσω ότι όντως είχαμε ϕωτεινά παραδείγματα στην Ελλάδα ϕιλοξενίας και αποδοχής του προσϕυγικού κόσμου. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι χωρίς τη συνεργασία του απλού ανθρώπου καμία πολιτική δεν μπορεί να ϕθάσει στο απόγειο της εϕαρμογής της», τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.
ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε επίσης την αύξηση του προϋπολογισμού και την απλούστευση των διαδικασιών στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) προκειμένου να χορηγείται γρηγορότερα μεγαλύτερη βοήθεια στις πληγείσες από ϕυσικές καταστροϕές περιοχές της ΕΕ.
«Είναι τόσο χρονοβόρες, γραϕειοκρατικές και δύσκολες οι διαδικασίες και τόσα λίγα τα χρήματα που από ανάλυση κόστους – οϕέλους ίσως σε πολλούς να μην συμϕέρει να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΑΕΕ, να απογοητεύονται και να μην προχωρούν. Σας μεταϕέρω την εμπειρία μας από την Περιϕέρεια Θεσσαλίας που υποβάλλαμε αίτηση για ζημιές από πλημμύρες και καταστροϕές και πήραμε τα χρήματα γιατί έχουμε και σχέδιο και επιτροπή διαχείρισης κρίσεων σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.