Σε μαραθώνια εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσανατολίζονται σε κλείσιμο της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, πιθανότατα σε δύο υποδόσεις, τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) και τον Σεπτέβριο (2,8 δισ. ευρώ).
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται πλέον στο θέμα του χρέους, όπου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας παραμένουν αγεφύρωτες, ενώ νέες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «διορθώσεις» ζητούνται στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στην άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, καθώς και στα κόκκιαν δάνεια, όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Για το χρέος, το Ταμείο πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.