Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχουν την δυνατότητα οι 18.146 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με χρέη από 150.000 ευρώ και άνω να ενταχθούν σε ρύθμιση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχετικό ειδοποιητήριο αναμένεται να λάβουν οι 18.146 μεγαλοοφειλέτες με συνολικά χρέη που αντιστοιχούν στο 50% όλων των οφειλών, ήτοι 11,65 δισ. από τα συνολικά 23,31 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.
Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη καταρτιστεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο και δίνει περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου στους οφειλέτες να προβούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης διαδικασίας που ακολουθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχει καθαρογραφεί και επίσημα η έγκριση της διαδικασίας και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Παράλληλα θα τους γνωστοποιείται ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικών εισπράξεων, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Να σημειωθεί ότι βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η λίστα και των μεγαλοοφειλετών της εφορίας πρέπει να επικαιροποιηθεί για οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης λίστας, ήτοι τον Ιούλιο του 2016.
Στην περίπτωση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος από το ΚΕΑΟ, με το οποίο ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του.
Θα καλείται, δε, να ρυθμίσει το χρέος του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το όνομά του θα δημοσιοποιείται στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο ΚΕΑΟ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από 150.000 έως 200.000 ευρώ χρωστούν στα Ταμεία 6.104 οφειλέτες με συνολική οφειλή (κύρια συν πρόσθετα τέλη) 1,04 δισ. ευρώ.
Μεταξύ 200.000 και 500.000 ευρώ οφείλουν 7.991 άτομα-επιχειρήσεις, με τη συνολική οφειλή να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ, από 500.000 έως 1.000.000 χρωστούν 2.417 άτομα (συνολικό χρέος 1,66 δισ. ευρώ), ενώ πάνω από 1.000.000 ευρώ οφειλή έχουν 1.634 άτομα (συνολικό χρέος 6,52 δισ. ευρώ).
Οπως γίνεται αντιληπτό, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς 1.634 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 28% των οφειλών.
Συνολικά, το 50% των οφειλών προέρχεται από 18.146 μεγαλοοφειλέτες, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίοι αντιστοιχούν μόλις στο 2,26% του συνόλου των οφειλετών (802.402 οφειλέτες με χρέη 23,31 δισ. ευρώ). Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών έχει δημιουργηθεί πολύ πριν από την κρίση, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί «ανεπίδεκτο είσπραξης» καθώς προέρχεται από επιχειρήσεις που είναι ουσιαστικά «νεκρές».
Ήδη, στο ΚΕΑΟ είναι υπό επεξεργασία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται μη άμεσα εισπράξιμες και περιλαμβάνουν: οφειλέτες που εμφανίζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώχευση ή εκκαθάριση καθώς και οφειλέτες (κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις καταλογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003 που δεν έχουν υποβάλει ΑΠΔ μετά το συγκεκριμένο έτος.
Τρεις εκκρεμότητες
Tο Υπ. Εργασίας συνεχίζει φρενάρει οποιαδήποτε διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες.
– Αν και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς δημόσιο, τράπεζες κλπ. έχει ανοίξει από τις 3 Αυγούστου, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στον ΕΦΚΑ προκειμένου να «τρέξει» η ρύθμιση των 120 δόσεων ,η οποία προβλέπεται στον ίδιο νόμο.
Και αυτό γιατί εδώ και πάνω 1 ½ μήνα εκκρεμεί η σχετική εφαρμοστική Απόφαση από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο.
Η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται μόνο σε διάφορες ενστάσεις των θεσμών (οι οποίες κάνουν ορισμένους στην κυβέρνηση να πιστεύουν πως η εν λόγω ρύθμιση θα έλθει μετά την γ΄ αξιολόγηση), αλλά και σε διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα έχουν διαπιστωθεί διαφορετικές εκτιμήσεις για το προχώρημα της ρύθμισης μεταξύ στελεχών του ΕΦΚΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεδομένου ότι ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «υπονοεί» πως η ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία και την εφορία πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αν και τα χρέη αυτά είναι διαφορετικά στη «φύση» τους, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα εκτιμούν παράγοντες των ασφαλιστικών ταμείων.
– Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος έχει προαναγγείλει «ελαφρύνσεις» στις εισφορές των επαγγελματιών –ειδικά για εκείνους που το εισόδημα που δηλώνουν προσεγγίζει τα 70.000 ευρώ- χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για το τι και πότε προτίθεται να κάνει.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως διάφορα σενάρια ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών σκοντάφτουν σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των θεσμών και πως, ίσως, το προσφορότερο έδαφος για την εφαρμογή δεν θα μπορούσε να βρεθεί νωρίτερα από τα τέλη του 2018, εφόσον έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής και λίγο πριν ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματος τους (σ.σ. από 1/1/2019).
– Το Υπ. Εργασίας εξακολουθεί να κρατά στο «σκοτάδι» τους επαγγελματίες σχετικά με πότε ακριβώς θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2016, αλλά και σχετικά με το πότε και, κυρίως, σχετικά με το πώς θα γίνουν οι συμψηφισμοί (αρνητικοί και θετικοί) με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 με βάση το εισόδημα του 2015.
Ναι μεν, πέρασε, στις αρχές του μήνα, διάταξη με την οποία προβλέπεται ο συμψηφισμός αναδρομικών επιστροφών (για όσους δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015) και χρεών, αλλά το πότε και το πώς θα γίνει αυτός παραπέμπεται σε επόμενη Υπουργική Απόφαση.
Και όλα αυτά, ενώ όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 θα εκδοθούν στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, CAPITAL.GR