Σε «μίνι» ανασχηματισμό προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διορθώσει τις «ανορθογραφίες».
Οι «κόκκινες κάρτες» είναι έτοιμες και εκτός απροόπτου αναμένεται να στείλουν στην εξέδρα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, προερχόμενα από τα «σπλάχνα» της Δεξιάς συνιστώσας.
Πρόκειται για στελέχη, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, βάσει των σημειώσεων που έχει κρατήσει ο πρωθυπουργός, στο περίφημο «μπλοκάκι» του.
Προς το παρόν δεν πρόκειται να γίνει δομικός ανασχηματισμός, καθώς κάτι τέτοιο θα διατάρασσε επικίνδυνα τις ισορροπίες και όπως επισημαίνεται δεν υφίσταται λόγος, με το σκεπτικό ότι η Κυβέρνηση προηγείται με διψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην πόρτα της εξόδου είναι τέσσερις υφυπουργοί και ενδεχομένως ένας υπουργός, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και μια έως δύο μετακινήσεις.
Οι «διορθώσεις», αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στο Μαξίμου, θα γίνουν, γιατί προέκυψαν αρρυθμίες που δεν διορθώθηκαν, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις.
Ως «κομμένοι», φωτογραφίζονται πρόσωπα που έχουν μικρή έως ανύπαρκτη συνεργασία με τους πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι οποίοι φαίνεται μετέφεραν και τα… παράπονά τους στο Μαξίμου.
Επίσης, υφυπουργοί που δεν έβαλαν πλάτη στην Κυβέρνηση, και όσοι λόγω απειρίας δεν προσαρμόστηκαν στα νέα καθήκοντά τους.
Ο μίνι ανασχηματισμός θα είναι και ένα μήνυμα σε όσους υπουργούς έχουν μέτριες επιδόσεις και έχουν δεχτεί μια κίτρινη κάρτα μέχρι στιγμής. Να σημειώσουμε ότι με την ενεργοποίηση του περίφημου συστήματος «ΜΑΖΙ», το ηλεκτρονικό μάτι του πρωθυπουργού, ο έλεγχος για τους μετεξεταστέους θα είναι αυστηρότερος.
Να σημειώσουμε ότι οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλοντας να δείξουν την πυγμή του αρχηγού, αλλά και την αυστηρότητά του σε κυβερνητικά ζητήματα, επισημαίνουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός στέκεται πάνω από φιλίες και αξιολογεί ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα με αντικειμενικά κριτήρια.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναλάβει τις ευθύνες του στο μεταναστευτικό πρόβλημα, όταν ομολόγησε δημοσίως ότι έκανε λάθος με την κατάργηση του υπουργείου Μετανάστευσης.
Τυπικά, ο μίνι ανασχηματισμός θα αρχίσει να τρέχει μόλις ολοκληρωθούν τα
ραντεβού στο Μαξίμου με τις ηγεσίες των υπουργείων.
Σημειώνεται ότι δυο φορές την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει στο Μαξίμου τα υπό αξιολόγηση κυβερνητικά στελέχη. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά τον χρόνο του ανασχηματισμού, οι γνώμες διχάζονται. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι ο Μάρτιος είναι ο πιο «επικίνδυνος» μήνας και οι υπόλοιποι βλέπουν τις αποφάσεις να ανακοινώνονται αμέσως μετά το Πάσχα.
Εκείνοι που δεν ανησυχούν και φαίνεται ότι έχουν ρίξει άγκυρα στην κυβέρνηση είναι οι υπουργοί, πολιτικές μεταγραφές του Μητσοτάκη, οι οποίοι τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που έβλεπαν καταστροφή από τον πρώτο μήνα και το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τις διορθώσεις στην κυβερνητική ανορθογραφία, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα φέρει και τη νέα πολιτική υπογραφή Μητσοτάκη.
Το πρώτο χαρακτηριστικό το περιέγραψε ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξή του στο Politico, ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει περισσότερες γυναίκες. Η μειωμένη γυναικεία παρουσία στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε σημείο πρώιμης κριτικής προς την Κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδος, και είναι αυτονόητο πως θα διορθωθεί.
Το λάθος αυτό φαίνεται ότι «άγχωσε» κάπως τον συνήθως ψύχραιμο πρωθυπουργό και αυτό φάνηκε και στην επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Στη σχετική δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο άρωμα γυναίκας για το ύπατο αξίωμα της χώρας, αν και την είχε φωτογραφίσει και σε παλαιότερη συνέντευξή του, ύστερα από σχετική επισήμανση της δημοσιογράφου του BBC, Ζεϊνάμπ Μπαντάουι.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό, που αναμένεται να διορθώσει, σχετίζεται με την «ώσμωση» πολιτικών - τεχνοκρατών στην Κυβέρνηση. Μία διαμάχη που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διακυβέρνησης, αν και το πείραμα δε δείχνει να απέτυχε, παρά τις αρρυθμίες.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε πολιτικές προσθήκες, που θα βελτιώνουν τις ισορροπίες, ενώ θα σηματοδοτούν κυρίως το άνοιγμά του στην Κεντροδεξιά, που γνωρίζουν καλύτερα την κοινωνία και μπορούν να χειρίζονται περισσότερο περίτεχνα τυχόν προβλήματα, που πιθανότατα θα κάνουν με μεγαλύτερη ένταση την εμφάνιση τους το επόμενο διάστημα.
Το τρίτο χαρακτηριστικό θα είναι ότι όλες οι προσθήκες, άνδρες ή γυναίκες δεν θα προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξης. Δηλαδή δεν πρόκειται για φθαρμένα πρόσωπα και πολιτικά βαρίδια, αλλά θα σηματοδοτούν το φρέσκο και το νέο, την αλλαγή σελίδας στη Νέα Δημοκρατία.
* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου