«Προσύμφωνο» με τους θεσμούς για τις καυτές εκκρεμότητες επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση, ώστε να διευκολυνθούν στο μέτρο του εφικτού, οι διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση, πολλών ταχυτήτων, η οποία ξεκινά, πρακτικά τη Δευτέρα. Ενεργειακά, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και ο βαρύς φάκελος των εργασιακών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τις επόμενες, πολλές εβδομάδες, διεξάγονται σε περιβάλλον πρωτοφανών αναταράξεων σε οικονομικό, πολιτικό, γεωπολιτικό και εσχάτως...δικαστικό επίπεδο, σύμφωνα με την Ημερησία.
Τη Δευτέρα ο φάκελος Ελλάδα ανοίγει σε κρίσιμο τετ α - τετ που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης αντιστοίχως με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί, έχει αναλάβει προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζ. Χιλ. Παράλληλα, οι τεχνοκράτες του EuroWorkingGroup, όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, θα ξεδιπλώνουν τη λίστα με τις εκκρεμότητες, αποτιμώντας την πρόοδο που έχει γίνει στην ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και στη διαβούλευση με τον ESM για το χρέος και τη δέσμη των πρώτων, βραχυπρόθεσμων μέτρων, άμεσης εφαρμογής.
Τις κρίσιμες συζητήσεις τα επόμενα 24ωρα, στοιχειώνει το φάντασμα των Greek Statistics, αφού η παραπομπή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Α. Γεωργίου σε δίκη με κατηγορία για παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή, δημόσια, κόντρα, μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης. Το θέμα μάλιστα αναμένεται να τεθεί και στο κρίσιμο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα, στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού χρονικά συμπίπτει και με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την επικείμενη, κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης με τον κ. Μοσκοβισί, σχολιάζουν, πως η συνάντηση θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κοινοτικές πηγές αναφέροντας πως η συνάντηση γίνεται ενόψει του κλεισίματος των εκκρεμοτήτων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και ενόψει της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης.
Η ατζέντα
Πρακτικά η κυβέρνηση στις επικείμενες συνομιλίες και ειδικά στο ραντεβού με τον κ. Μοσκοβισί, θα αναζητήσει να καλύψει έδαφος στις διαπραγματεύσεις, και να ?κλειδώσει?, στο μέτρο του δυνατού, έναν οδικό χάρτη και ένα χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις, που να μπορεί να διαχειριστεί σε πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικά ζητήματα για την ελληνική πλευρά, είναι:
1. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, μια τοξική υπόθεση για τις ελληνικές τράπεζες και τα επίπεδα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αλλά και για την κυβέρνηση με δεδομένο ότι η βασική οδός για να αντιμετωπιστεί το θέμα είναι η πώληση των δανείων με ότι αυτό σημαίνει για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
2. Ο καυτός φάκελος των εργασιακών, που αποτελεί το κύριο μενού της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, υπό ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Οκτώβριο. Το ΔΝΤ φέρεται να εμμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.
3. Ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια. Το Ταμείο επιμένει ιδιαίτερα, εδώ και μήνες, στο να καθαρίσει το τοπίο στην ενέργεια, όπου όπως χαρακτηριστικά έλεγε ξένος αξιωματούχος, επικρατεί μεγάλη ?ακαταστασία?. Το θέμα της ΔΕΗ είναι ένα από τα θερμά μέτωπα του Σεπτεμβρίου με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη να επιδιώκει μια συνολική αναδιαμόρφωση του μοντέλου των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ...). Η πλευρά των θεσμών επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με το επιχείρημα ότι όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια πρέπει να τρέξουν τώρα για να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις. Ωστόσο πλέον μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις που αγγίζουν μεγάλες ΔΕΚΟ, και οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναμφίβολα δεν θα είναι αμελητέες.
4. Νέα δημοσιονομικά μέτρα: Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως ο φετινός προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί ομαλά και δεν θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση του κόφτη ούτε και η λήψη προληπτικών μέτρων, πριν το τέλος του έτους για να μην καταστεί αναγκαία η ενεργοποίηση του κόφτη. Οι θεσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Για να βγει ο προϋπολογισμός πρέπει το δεύτερο εξάμηνο του έτους το ελληνικό ΑΕΠ να περάσει σε θετικό έδαφος και πρέπει τα έσοδα να κινηθούν εντός στόχων, καθώς ανεκτές θα είναι μόνο μικρές αποκλίσεις για να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Υπό αυτό το πρίσμα και εν αναμονή της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου, τα κλιμάκια της τρόικας, σε πλήρη σύνθεση μέσα στο Σεπτέμβριο και εκείνα του ΔΝΤ που θα συνεχίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα και αφού αναχωρήσει η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών, θα ξεσκονίσουν τα στοιχεία για τα έσοδα αλλά και τα στοιχεία για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
5. Το χρέος. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Η συμφωνία του Μαίου κλείδωσε τη σταδιακή εφαρμογή σειράς μέτρων, εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία. Το πρώτο σκέλος είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, άμεσης εφαρμογής, που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του προφίλ διαχείρισης του χρέους, χωρίς όμως να προκύψει κόστος για τους πιστωτές. Πρόκειται για μια πρώτη, ανώδυνη σχετικά, φάση της αναδιάρθρωσης, στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους αλλά και για να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά.
Ποντάρει όμως και η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών, αφού με ένα σχετικά ελαφρύ πακέτο μέτρων, μπορεί να πετύχει δύο στόχους. Να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της στη διαμάχη με το ΔΝΤ που ζητά πιο γενναίες αποφάσεις, μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα, άμεσα, και να «βοηθήσει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύνταξη της δικής της έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Μια έκθεση που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ανοίγοντας το δρόμο για να συμπιεστεί το κόστος δανεισμού στην ελληνική οικονομία και στην επιστροφή επιχειρήσεων και τραπεζών στις αγορές.
6. «Ψαλίδισμα» των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση για τους Ευρωπαίου, αφού διεξάγεται σε περίοδο που η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Για την Ελλάδα το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας, αφού θα σημάνει χαλάρωση της σκληρής λιτότητας που έχει κυκλώσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
3 εκθέσεις και 1 προϋπολογισμός
Σειρά εκθέσεων, απολύτως καθοριστικών για τις εξελίξεις στην οικονομία είναι προ των πυλών, ενώ σε ένα περίπου μήνα, στις 3 Οκτωβρίου, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, έτους που κυβέρνηση και θεσμοί ελπίζουν να αποτελέσει αφετηρία ανάκαμψης. Πρώτη αναμένεται η έκθεση συμμόρφωσης για την ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανόν στο διάστημα Οκτωβρίου ? Νοεμβρίου, που ίσως αποτελέσει πλατφόρμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αναμένεται η απόφαση του Ταμείου για το εάν και πως θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
ΕΣΠΑ
Η διαδικασία επίσπευσης του ΕΣΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλ. Χαρίτσης, με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κ. Κρέτσου. Στις συναντήσεις θα εξεταστούν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα ενώ κρίσιμη παραμένει η συζήτηση για τις κατηγορίες δαπανών που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την καταμέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο Eurogroup τα Greek Statistics
Η πολύκροτη υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, με τη νέα παραπομπή του πρώην επικεφαλής της Α. Γεωργίου σε δίκη για παραποίηση στοιχείων σχετικά με το έλλειμμα του 2009, και η ανοικτή κόντρα που ξέσπασε για το θέμα μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης, βαραίνει το κλίμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Το θέμα θα τεθεί στο Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου ενώ αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Μοσκοβισί, τη Δευτέρα.Η, ασυνήθιστη, ένταση που έχει προκληθεί αποτυπώνει τη δυσφορία που επικρατεί στους κύκλους των πιστωτών, καθώς η επιστροφή των Greek Statistics, δια της δικαστικής οδού, ανοίγει πληγές, ενδεχομένως και το δρόμο, για επικίνδυνες αναταράξεις.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο ότι η υπόθεση αφορά στη δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία της οποίας σέβεται και η ενόχληση για την παρέμβαση της Κομισιόν αποτυπώθηκε πιο κομψά στην επιστολή Τσακαλώτου και με σαφώς πιο εκρηκτικό τρόπο στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Παπαγγελόπουλου. Στο στρατηγείο των θεσμών πάντως, η ανάγνωση της υπόθεσης Γεωργίου κάθε άλλο παρά απλή είναι, αφού μεταξύ άλλων η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, με δάνεια Ευρωπαίων φορολογούμενων στηρίχθηκε σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία που επικυρώθηκαν από τη Eurostat το 2010, αναφορικά με το έλλειμμα του 2009.
Ένα μέγεθος που συνδέεται εκ των πραγμάτων και με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Καραμανλή, που έχασε τις εκλογές από το Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009. Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, σημειώνουν με νόημα αξιωματούχοι, και διερωτώνται πραγματικά εάν με έλλειμμα σίγουρα άνω του 13% που είχε πιστοποιηθεί την Άνοιξη του 2010 και πριν αναλάβει ο κ. Γεωργίου καθήκοντα υπήρχε κάποια περίπτωση η Ελλάδα να αποφύγει τα Μνημόνια ή την επιβολή αυστηρών όρων προσαρμογής.