Αυξάνονται και πληθύνονται οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Το ξεμπλοκάρισμα στις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων που επιφέρει η τροποποίηση στον νόμο 4354/2015, με την οποία αίρεται το εμπόδιο της ενεργούς ανάμιξης των funds στη διαχείριση ακινήτων, έχει ως αποτέλεσμα να ενταθεί το ενδιαφέρον εταιρειών για να λάβουν άδεια για την ενεργοποίησή τους στη συγκεκριμένη αγορά. Τις τελευταίες ημέρες κάποιες εταιρείες διαχείρισης από αυτές που είχαν υποβάλει αίτηση αδειοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησαν σε αλλαγή καταστατικού, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη νέα δυνατότητα σχετικά με τη διαχείριση ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Η ροή των αδειών αναμένεται να επιταχυνθεί το προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δέκα servicers, έναντι μόλις τεσσάρων των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, αναφέρει το ependisinews.
Μέχρι στιγμής, η ΤτΕ έχει δώσει άδεια διαχείρισης δανείων στη Cepal. Πρόκειται για την εταιρεία που συστάθηκε από κοινού από την Aktua και την Alpha Bank. Επίσης, άδεια έχει λάβει η FPS, η θυγατρική της Eurobank. Προσφάτως, η Attica Bank σύστησε την εταιρεία Θεά Αρτεμις, για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων της και ως όχημα για την είσοδο του ξένου επενδυτή.
Οι επόμενες εταιρείες που αναμένεται να αδειοδοτηθούν είναι η Pillarstone και η Alvarez & Marsal. Και έπονται οι φάκελοι των Resolute, Qualco, Mellon, Mount Street κ.ά., καθώς και ιδιωτών προερχόμενων από τον ευρύτερο τραπεζικό χώρο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιταχυνθούν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε funds, προκειμένου να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.