Στην Αθήνα σταδιακά από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια, με σκοπό να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, αναφέρει το protothema.
«Άγνωστος Χ» όμως αναδεινύεται η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όπως φάνηκε και από τις αιχμές του πρωθυπουργού που κάλεσε από την ΔΕΘ το Ταμείο να ξεκαθαρίσει αν θα μετάσχει ή όχι, αλλά και να μην προβάλει νέα εμπόδια, ακόμα και εκτός συμφωνίας.
Μάχη αναμένεται ειδικά στο θέμα των τραπεζών και, για τον λόγο αυτό, στη Φρανκφούρτη θα συναντηθούν σήμερα οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ.
Το μεγάλο παζάρι που ξεκινά και πάλι θα αφορά:
- Την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου, για να έρθουν τα 800 εκατομμύρια της επόμενης δόσης.
- Τα μέτρα που νομοθέτησε η Αθήνα μετά τις 10 Ιουλίου και ελέγχονται σαν «ανατροπές» των συμφωνηθέντων από τους δανειστές.
- Την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και προληπτικά μέτρα ενόψει των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2018, για να αποκρουστούν οι ισχυρισμοί του ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ.
- Τις παρεμβάσεις στα εργασιακά (αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες κ.λπ.).
- Την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
- Αλλαγές στο Δημόσιο (κινητικότητα, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία).
- Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν από αυτόν τον μήνα.
- Την επανεξέταση και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.
- Την λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
- Τον επανϋπολογισμό (περικοπή) των συντάξεων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, το προσχέδιο του οποίου θα είναι έτοιμο έως τις 2 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό οι δανειστές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ εφέτος, με βάση το οποίο εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι πιθανόν να δοθεί κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους πολίτες τα Χριστούγεννα, εφόσον λάβει και την έγκριση των πιστωτών.