Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, με «κόκκινα» δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αναδιαρθρώσουν με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί αλλά και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.
Ακόμη και επιχειρηματίες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και που έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, βρίσκουν «τοίχο» στην προσπάθειά τους να τρέξουν τις διαδικασίες, αναφέρει το in.gr.
Και μπορεί η τραπεζική κρίση και η συνεχιζόμενη αναταραχή στο χρηματιστήριο να φέρει τη σφραγίδα και της κυβέρνησης, ωστόσο, μείζον ζήτημα για την αγορά είναι η διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που απειλούν να τινάξουν την επιχειρηματικότητα στον αέρα.
Δεν πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι δικαίως πρέπει να χάσουν τις επιχειρήσεις τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για εταιρείες που χτυπήθηκαν από την κρίση, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και ασφαλώς αυτές οι περιπτώσεις δεν σχετίζονται με υποθέσεις τύπου Follie Folli όπου το μέγεθος της απάτης ήταν μεγάλο και αποκαλύφθηκε η «τρύπα» στην εταιρική διακυβέρνηση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει το μήνυμα που έστειλε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θόδωρος Μητράκος, προς τις διοικήσεις των τραπεζών να επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ώστε να μην υπάρξει «κραχ» στην αγορά και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Επιτάχυνση εδώ και τώρα
Ο κ. Μητράκος, μιλώντας στο insider.gr αναφέρθηκε στα κοινοπρακτικά δάνεια τονίζοντας: «Οι συστημικές τράπεζες πασχίζουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει μαζί με τον SSM για τα κόκκινα δάνεια, αλλά καμία δεν έχει δείξει ότι κάνει κάτι περισσότερο. Το ίδιο επαναλαμβάνω και στις συνεταιριστικές τράπεζες», συμπληρώνει. «Παρότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στο NPL Forum, η υλοποίησή τους διαρκεί από 1 έως 1,5 χρόνο. Δεν υπάρχει βούληση, οι τράπεζες δεν δείχνουν τον υπερβάλλοντα ζήλο που χρειάζεται για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα», υπογραμμίζει ο κ. Μητράκος.
Ο υποδιοικητής βρίσκεται σε επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να γίνει καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση τέτοιων δανείων, παρά το γεγονός ότι και η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού και άκρως δύσκαμπτου πλαισίου.
«Εάν ξεμπλοκάρουν 2-3 μεγάλες υποθέσεις, όπως η Forthnet, το μήνυμα προς την αγορά θα είναι πολύ θετικό», σημειώνει και εξηγεί ότι πολλές φορές ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν καταθέσει προτάσεις αλλά οι διοικήσεις δεν προχωρούν στην αναδιάρθρωση του δανείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση κοινοπρακτικού δανείου για το οποίο έχει κατατεθεί επενδυτική πρόταση ύψους 150 εκατ. ευρώ αλλά δεν έχει προχωρήσει. «Υπάρχουν ζεστά χρήματα στο τραπέζι και οι τράπεζες δεν δίνουν το πράσινο φως να προχωρήσει το deal», επισημαίνει ο κ. Μητράκος.
Κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα τραπεζικά στελέχη φοβούνται πολλές φορές να βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις υπό την απειλή μελλοντικών διώξεων, και παρ’ ότι έχει ψηφιστεί το ακαταδίωκτο.
Ωστόσο, η στοχοποίηση των τραπεζών και των στελεχών της από την παρούσα κυβέρνηση (όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση) έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φοβίας και στις διοικήσεις των τραπεζών. Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία για κάθε αναδιάρθρωση που γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται με βάση τα οικονομικά μεγέθη και τις ανάγκες της αγοράς