Στην επικαιροποίηση λίστας μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, μία μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει.
Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες προαπαιτούμενα που έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών η κυβέρνηση και αποτελεί μέτρο για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Η ανάρτηση των νέων στοιχείων των οφειλετών θα γίνει στο δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο να πιεστούν οι οφειλέτες της εφορίας, των τελωνείων και των ασφαλιστικών ταμείων να προχωρήσουν στην εξόφληση ή την ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης δεν έχει φέρει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο φορολογούμενοι στους οποίους έχουν βεβαιωθεί μεγάλα ποσά προστίμων μετά από φορολογικούς ελέγχους των οποίων η εισπραξιμότητα είναι στην πράξη μηδενική.
Στη λίστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία πρόκειται να περιληφθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως για την οφειλή τους και δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση.
Τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα είναι:
– για τα φυσικά πρόσωπα ο ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. / ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
– για τα νομικά πρόσωπα ο ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. / ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
– για τους ανηλίκους οφειλέτες θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, η βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. / ΤΕΛΩΝΕΙΑ), τα συνεισπραττόμενα ποσά, το σύνολο οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις, μη αναγραφομένου του ΑΦΜ.
Στις λίστες που θα δημοσιοποιηθούν δεν θα περιλαμβάνονται:
α) οι περιπτώσεις οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος τους,
β) οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
γ) οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης,
δ) οι οφειλές αποβιωσάντων οφειλετών.
Παρόμοιες παράμετροι κριτηρίων και εξαιρέσεων θα προβλέπονται και για τις λίστες μεγαλοοφειλετών ασφαλιστικών εισφορών που θα δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων τις υποθέσεις εμβασμάτων, offshore εταιρειών και φορολογούμενων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, είχε ανοιχτούς φακέλους στο τέλος Ιουλίου για 4.811 υποθέσεις.
Οι ελεγκτές κατάφεραν μέσα σε επτά μήνες να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε 252 υποθέσεις,εκ των οποίων οι επτά είναι «φρέσκες», της τελευταίας πενταετίας.
Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων ανήλθαν σε 146,36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 30,64 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 20,94%.
Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο επτάμηνο έχει ξεκινήσει ελέγχους σε 1.201 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 268 υποθέσεις (το 22,3% των υποθέσεων), βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 624,15 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 68,46 εκατ. ευρώ ή το 9,37%, πολύ κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ CAPITAL.GR