Σε πλήρη κινητικότητα έχει τεθεί η ελληνική διπλωματία μετά την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.
Πρώτο πεδίο επίσημης δράσης θα είναι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα όπου ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει να συνταχθεί έτοιμος κατάλογος ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για να ενημερώσει ηγέτες και παράγοντες για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι' αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Παράλληλα αναζητεί «ευφιείς» τρόπους, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να προτείνει, για παράδειγμα, ότι ίσως «θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», ημερομηνία, δηλαδή, στην οποία έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.
Δένδιας: Θα ζητήσουμε έτοιμο κατάλογο ισχυρών κυρώσεων
Η Ελλάδα τη Δευτέρα θα ζητήσει «έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας» είπε ο Νίκος Δένδιας το πρωί της Κυριακής.
Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει «μια ποιοτική διαφορά. Η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να λάβει γρήγορα θέση και να αποτρέψει γιατί εάν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτο που θα συμβεί».
«Δεν θα μείνουμε αδρανείς με κανένα τρόπο σε περιπτωση παραβίασης των εθνικών μας δικαιωμάτων. Θα προστατεύσουμε απολύτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να λάβει πρωτοβουλίες για την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς. «Οι κυρώσεις αυτές (σ.σ. που θα συζητηθούν τη Δευτέρα ) δεν θα αφορούν την Αγιά Σοφία εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει, να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO, του ΟΗΕ».
Κουμουτσάκος: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με εκβιασμούς και απειλές
Ως κίνηση που δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6 την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.
«Μια τέτοια απόφαση δεν δημιουργεί ατμόσφαιρα για διάλογο. Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να είναι ίδια με την προηγούμενη. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς και απειλές» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε ότι «δύσκολα θα αρνηθεί (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος) την πίεση που μπορεί να ασκήσουν 4 εκατ. μετανάστες στο έδαφος της Τουρκίας. Δεν μπορώ να αποκλείσω να ενεργοποιήσει αυτό το "εργαλείο" στα δικά του μάτια».
Ωστόσο ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ενισχυθεί με μέσα και πόρους για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα» προσθέτοντας ότι η «θεαματική μείωση» που έχει καταγραφεί στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τον Μάρτιο «δεν σημαίνει εφησυχασμό».
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος αφού ξεκαθάρισε ότι το θέμα «δεν είναι ελληνοτουρκικό το θέμα γιατί περιορίζουμε την διεθνή του διάσταση» σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι χώρα πρώτης γραμμής στη διεθνή κινητοποίηση κατά της απόφαση του Τούρκου πρόεδρο».
«Όλα τα διεθνή φόρα είναι χώρος άσκησης αυτής της δράσης. Ήδη διαμορφώνεται μια συναντίληψη με τη Γαλλία και με άλλα δυτικά κράτη» πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο «θα πρέπει να αναζητηθούν ευφυείς τρόποι αντίδρασης για την απόφαση αυτή. Οι σχέσεις της UNESCO με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι πια ίδιες, πρέπει να αλλάξουν. Αν συμβεί αυτό έχει επίδραση στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα μιας χώρας. Θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Ερντογάν: Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η Αγία Σοφία
Ανυποχώρητος εμφανίζεται στο θέμα της Αγίας Σοφίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις επανέλαβε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.
«Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση» είπε ο Ερντογάν.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε:
«Δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα προβλέπει δίκαιη μοιρασιά».
«Λέω ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε εντάσεις στη Μεσόγειο, που είναι ιστορικά το λίκνο διαφορετικών πολιτισμών» σημείωσε επίσης.
Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις, σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ερντογάν είπε:
«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας».
«Θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή στις 24 Ιουλίου»
Στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους από τις 24 Ιουλίου.
«Θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή στις 24 Ιουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε πως η χώρα του ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».
Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και πρόσθεσε πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους».
«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο του έθνους και του κράτους μας», συνέχισε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου».