Το success story της μείωσης της ανεργίας έχει…δράκο. Μια προσεκτική ματιά στην ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει τα ψιλά γράμμτα αυτής της «επιτυχίας».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΕΦΚΑ δείχνουν, πράγματι αύξηση της απασχόλησης περίπου κατά 250 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην τελευταία τριετία και συγκεκριμένα από το β’ τρίμηνο του 2014 στο β’ τρίμηνο του 2017.
Δείχνουν όμως και τη συνεχιζόμενη μείωση του μέσου μισθού, τη συνεχή αύξηση του μεριδίου των απασχολούμενων που αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα- τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις εισπράττει λιγότερα από αυτό το όριο-, την εκτόξευση των προσωρινών θέσεων απασχόλησης (δουλειές με ημερομηνία λήξεως είτε λόγω συμβάσεων ορισμένου χρόνου) αλλά και τη συνεχή διεύρυνση του μεριδίου της μερικής απασχόλησης.
Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας των ανώτερων και ανώτατων στελεχών περιορίζονται ταχύτατα, ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείπεται και καινούργιες δουλειές ανοίγουν κατά κύριο λόγο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής.
Οι Έλληνες βρίσκουν δουλειές σερβιτόρου, καμαριέρας, καθαρίστριας ή πωλητή, οι οποίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν εποχικό χαρακτήρα και χαμηλό μισθό. Οι 40 ώρες εργασίας αφορούν σε ολοένα και λιγότερους, ενώ χωρίς επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος δεν θα υπήρχε ούτε η αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη ΔΕΘ για να προβάλει το στατιστικό επίτευγμα της μείωσης της ανεργίας.
Υποσχέθηκε μάλιστα ακόμη πιο γρήγορη αποκλιμάκωση στο μέλλον, αναφέροντας ένα προς ένα τα προγράμματα επιδότησης που σχεδιάζουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ με στόχο να δημιουργηθούν περί τις 150.000 ευκαιρίες προσωρινής απασχόλησης στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης παρά μόνο στην αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, οι οποίοι, βάσει του ορισμού της ΕΛΣΤΑΤ, είναι «τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών που δήλωσαν ότι εργάστηκαν έστω και μία ώρα την εβδομάδα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος».
Έτσι, από τα μικρόφωνα της ΔΕΘ δεν ακούστηκαν τα ακόλουθα στατιστικά ευρήματα της τελευταίας τριετίας:
1. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει έντονα ανοδική τάση στις προσωρινές θέσεις απασχόλησης, δηλαδή στις δουλειές με ημερομηνίες λήξεως. Στο β’ τρίμηνο έφτασαν στις 314.700, από 294.800 που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, από το β’ τρίμηνο του 2016 στο β’ τρίμηνολ του 2017, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση των απασχολούμενων κατά 88.000 άτομα και οι 20.000 θέσεις εργασίας- περίπου η μία στις τέσσερις- ήταν προσωρινές.
2. Τις προηγούμενες ημέρες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλασσαν πυρά και στατιστικά για την εξέλιξη της μερικής απασχόλησης , η τάση της οποίας είναι πράγματι ανοδική. Στο β’ τρίμηνο του 2017, οι μερικώς απασχολούμενοι ήταν 374.300 (σ.σ: σε μια καλή περίοδο για την εργασία λόγω τουρισμού που δημιουργεί ανάγκες για πολλές ώρες απασχόλησης) από 333 χιλιάδες στο β’ τρίμηνο του 2014. Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης έχει φτάσει στο 9,8% από 9,41% πριν από τρία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνει (σε κρίσιμους κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, τα καταλύματα, τα εστιατόρια κ.λ.π , η μερική απασχόληση φτάνει ακόμη και στο 16%-19%).
3. Δεν είναι , όμως , μόνο η μερική απασχόληση, αλλά και η εκ περιτροπής εργασία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι από τα 3,791 εκατ. απασχολούμενους , οι 542.400 εργάζονται για λιγότερες από 24 ώρες την εβδομάδα με ανάλογη προσαρμογή των αποδοχών τους. Δηλαδή, περίπου το 15% των απασχολούμενων δεν έχει πλήρεις αποδοχές. Συνολικά λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα εργάζονται 1,078 εκατομμύρια, από 992 χιλιάδες στο β’ τρίμηνο του 2014.