“Βόμβα” στα θεμέλια της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ βάζουν με επιστολή τους στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική τη διαδικασία απόσχισης του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ, σχέδιο το οποίο κατάρτισε η σημερινή κυβέρνηση.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, λύνεται και μυστήριο της χθεσινής αιφνίδιας αναβολής της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ με βασικό θέμα αντζέντας στην σύσταση της εταιρίας Συμμετοχών για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι η αναβολή έγινε για… τυπικούς λόγους, ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Να επισημανθεί ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα κομμάτι των παραδοτέων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές και άρα η εμπολοκή μπορεί να αποτελέσει μια νέα εστία καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με επιστολή που συνυπογράφεται από τις 4 τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) οι οποίες έχουν από τον Απρίλιο του 2014 χορηγήσει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δις ευρώ που αποτελεί το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει χορηγηθεί σε εταιρία στην Ελλάδα, και άρα υπάρχει σαφές έννομο συμφέρον για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, η όλη διαδικασία που έχει επιλεγεί πλήττει την περιουσία της ΔΕΗ αφού ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο διατίθεται άνευ ανταλλάγματος. Για το θέμα είχαν προειδοποίησει τον προηγούμενο υπουργό ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο οποίος το είχε απορρίψει ως μη υπαρκτό.
Προκύπτει δε από την επιστολή ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.
Η επιστολή αυτή που στάλθηκε και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ήταν αιτία που η γενική συνέλευση ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση καθυστέρηση, αφού υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του πρόεδρου, του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Από χθες, είχαν φουντώσει τα σενάρια για την τύχη του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από τη στάση - μυστήριο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έβαλε αιφνιδιαστικά μπλόκο στη διαδικασία απόσχισης από την ΔΕΗ. Οι λόγοι που επικαλέστηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για να ζητήσει από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναβολή της απόφασης, για τη δημιουργία της Εταιρείας Συμμετοχών στην οποία θα μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, αποτελούν ίσως μία τυπική δικαιολογία και οι λόγοι να σχετίζονται με την περίπλοκη νομική διαδικασία.
Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ χθες ήταν προγραμματισμένο να εγκρίνει τη σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών, στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναβολή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, οι λόγοι ήταν τυπικοί και ως εξήγηση προβάλλεται το γεγονός ότι την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για άσχετα θέματα (Εγνατία Οδός, Μαρίνα Πύλου) και επομένως δεν μπορούσε να παραστεί κάποιο μέλος του συμβουλίου στη συνέλευση της ΔΕΗ.
Ωστόσο, ο λόγος αυτός θα μπορούσε να ληφθεί ως δικαιολογία αφού και σε άλλες περιπτώσεις γενικών συνελεύσεων της ΔΕΗ το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξουσιοδοτήσει κάποιο χαμηλό στέλεχος ή νομικό σύμβουλο να το εκπροσωπήσει και να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις. Φούντωσαν λοιπόν τα σενάρια ότι υπάρχει νομική εμπλοκή στη διαδικασία απόσχισης, αλλά και ότι εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, θα χαθεί και ο έλεγχος του 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο.
Η διαδικασία είναι σπαζοκεφαλιά: Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 17% της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της απόσχισης, θα αποκτήσει και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ (δηλαδή το 51% του 17%). Θα έχει δηλαδή στο χαρτοφυλάκιο του δύο συμμετοχές, το 17% της ΔΕΗ και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο, το 8,5% δεν είναι προς πώληση, διότι δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Παρά ταύτα, ίσως ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να το μεταβιβάσει στο υπερ-Ταμείο.
Αν και η βούληση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι να παραμείνει η εταιρεία του δικτύου ηλεκτρισμού στον έλεγχο του Δημοσίου, ωστόσο στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στον ΑΔΜΗΕ μπορούν να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους. Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποζημίωση για τη ΔΕΗ και θα διασφαλίσει τη διατήρηση του 51% του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η αναβολή να σχετίζεται με τις συγκεκριμένο θέμα.