Την όποια σχέση είχε χτίσει στους 27 μήνες διακυβέρνησης της χώρας με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους καλείται να «γκρεμίσει» η κυβέρνηση, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους θεσμούς. Ο συνδυασμός μείωσης αφορολογήτου και περικοπής συντάξεων θα καταστεί εκρηκτικός ακόμα και στο πιο αισιόδοξο για την κυβέρνηση σενάριο. Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ θα χάσουν το έναν από τους 14 μισθούς τους, λόγω αφορολογήτου, ενώ το ίδιο θα συμβεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, που επιβιώνουν με λιγότερα από 600-700 ευρώ τον μήνα. Σε χειρότερη μοίρα -όσον αφορά την ποσοστιαία απώλεια εισοδήματος- θα βρεθούν οι συνταξιούχοι με αποδοχές της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ τον μήνα, καθώς η απώλεια εισοδήματος από τον συνδυασμό περικοπής σύνταξης και μείωσης αφορολογήτου μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 13% του εισοδήματος, κάτι που σημαίνει ότι οι 12 συντάξεις, αντί να γίνουν 13, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, θα απομείνουν κάτι λιγότερο από 11, σύμφωνα με το ependisinews.
Από την ενημέρωση που έκαναν στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου, κατέστη σαφές ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Και αυτό, διότι με αυτή τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστρατηγήσει και τις τελευταίες δεσμεύσεις του:
1.Δεν θα αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση «πέφτει σε τοίχο», όπως ισχυρίστηκαν οι δύο υπουργοί. Για να μην υποχρεωθεί να αποδεχτεί την αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να «σπρώξει» το πακέτο με τα εργασιακά στην 3η αξιολόγηση.
2.Το αφορολόγητο θα συρρικνωθεί στα 5.910 ευρώ -καθώς η έκπτωση φόρου θα μειωθεί από τα 1.900 στα 1.300 ευρώ-, ανεξάρτητα από το ύψος των πρωτογενών αποτελεσμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 600 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους αυτή η απώλεια θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με μία ολόκληρη σύνταξη ή έναν ολόκληρο μισθό τον χρόνο. Τρόπος αναπλήρωσης αυτής της απώλειας δεν έχει βρεθεί, καθώς, ακόμα και αν ενεργοποιηθεί το σύνολο των «θετικών μέτρων», οι ωφελημένοι από αυτά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα ίδια πρόσωπα που θα υποστούν τις συνέπειες από τη μείωση του αφορολογήτου.
3.Το δόγμα «όχι άλλες περικοπές στις συντάξεις» καταρρίπτεται. Η συζήτηση γίνεται πλέον για το ποιοι θα πληρώσουν το... μάρμαρο των περικοπών και ποιοι θα προστατευτούν από τα χειρότερα. Οι «ασκήσεις» που γίνονται στο υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι, για να βγει ο λογαριασμός, θα πρέπει οι περικοπές να γίνουν σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 700 ευρώ, με τα ποσοστά των περικοπών να κυμαίνονται από 5% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Αν συνυπολογιστεί η μείωση του αφορολογήτου, ο λογαριασμός γίνεται ακόμα πιο βαρύς.
4.Θα καταστρατηγηθεί η πολιτική της προστασίας των οικονομικά αδύναμων που θέλησε να υπηρετήσει η κυβέρνηση σε αυτά τα δύο χρόνια εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα εις βάρος των μεσαίων εισοδημάτων, όπως η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα για τους επαγγελματίες, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας, που μετατοπίζει βάρη σε όσους δηλώνουν πάνω από 30.000 ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι από μόνη της η περικοπή του αφορολογήτου προκαλεί μείωση ετήσιου εισοδήματος έως και 6,67% στους φτωχότερους και μόλις 1%-1,5% στους πλουσιότερους. Στα δε πολύ υψηλά εισοδήματα των 100.000 ευρώ και πάνω η επίπτωση μπορεί να είναι από πολύ μικρή (μόλις μισή μονάδα του εισοδήματος) έως και ανύπαρκτη.
5.Για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα μετά το 2019 -η εφαρμογή των μέτρων είναι δεδομένη-, θα πρέπει η κυβέρνηση το 2018 να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πέσει το 2019 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε. Αν επιβεβαιωθούν οι στόχοι της ανάπτυξης (2,7% το 2017 και άνω του 3% το 2018 και το 2019), το ΑΕΠ θα κυμαίνεται το 2019 κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει με τίποτα να πέσει κάτω από τα 7 δισ. ευρώ. Για να ενεργοποιηθεί το σύνολο των «θετικών μέτρων», θα πρέπει να συναποφασιστεί με τους θεσμούς ότι δημιουργείται «δημοσιονομικός χώρος» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Αν τα νούμερα δεν βγαίνουν, θα περιορίζεται αυτόματα και η λίστα των «θετικών μέτρων».
Τι σημαίνει στην πράξη για έναν συνταξιούχο ο οποίος εισπράττει σήμερα 1.000 ευρώ να χάσει το 10% της σύνταξής του και ταυτόχρονα να μειωθεί και το αφορολόγητο στα 5.910 ευρώ; Μόνο από το ψαλίδισμα της σύνταξης, θα χαθούν 1.200 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, το φορολογητέο εισόδημα θα μειωθεί από τα 12.000 ευρώ στα 10.800 ευρώ. Στη μια περίπτωση, ο φόρος εισοδήματος θα έβγαινε 740 ευρώ και τώρα θα αυξηθεί στα 1.076 ευρώ. Δηλαδή, ο συνταξιούχος των 1.000 ευρώ θα βγει διπλά χαμένος, καθώς και οι καθαρές του αποδοχές θα μειωθούν και ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί. Η συνολική επίπτωση ανέρχεται σε 1.536 ευρώ και αντιστοιχεί στο 13% του εισοδήματος. Ή πιο απλά: αντί να πάρει 13η σύνταξη, ο συνταξιούχος των 12 συντάξεων θα μείνει με λιγότερες από... 11.