Έχουμε όλοι την επίγνωση ότι η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο.
Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο έναν χρόνο αβεβαιότητας», προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να δράσουν τώρα προκειμένου να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020.
«Χρειαζόμαστε τώρα σαφήνεια γύρω απ' τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και πιο ρεαλιστικούς, χαμηλότερους στόχους πλεονάσματος», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα στη Φρανκφούρτη, αναφέρει το ependisinews.
«Όλοι έχουμε την επίγνωση πως η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη, η οποία, σε συνδυασμό με το υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Εκτίμησε πάντως ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Πρόσθεσε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016 είχε κυρίως προσωρινά χαρακτηριστικά, ωστόσο, ο στόχος το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί με ένα ασφαλές περιθώριο.
Σημείωσε ακόμη ότι η αυξημένη έμφαση στη φορολόγηση χρειάζεται να μειωθεί έναντι πολιτικών που θα επικεντρώνονται στον περιορισμό και την αναδιάρθωση μη παραγωγικών δαπανών και μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα.
Σε ο,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κύρια αιτία τους είναι η ύφεση της οικονομίας. Εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος ότι
η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.