Προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με το κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι οι βασικοί παράγοντες για την επίτευξη του στόχου για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Αυτό υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του με θέμα «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, αναφέρει το newmoney.
Ο κεντρικός τραπεζίτης παραθέτει τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη: Η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
Α) Προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας
Όπως τονίζει, απαραίτητη προϋπόθεση για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ωστόσο, βασικός ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας σήμερα παραμένει το σχετικά υψηλό επίπεδο των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατ' επανάληψη προτείνει την αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την εργασία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή μη παραγωγικών κρατικών δαπανών, σε συνδυασμό με πιο αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Όπως τονίζει, μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και η δημιουργία προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την υποστήριξη της υπάρχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και για την προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας, μπορούν επίσης να επιδράσουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Β) Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Η μεταρρύθμιση του Δημοσίου είναι πολύ σύνθετη διαδικασία καθώς χρειάζεται νέο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, μεθοδολογία, νοοτροπία και φιλοσοφία διοίκησης και οργάνωσης πέρα από τη γραφειοκρατία και την αδράνεια. Βασικές αρχές θα πρέπει να είναι η έμφαση στους στόχους και τα αποτελέσματα, στην οικονομία των μέσων, στις νέες τεχνολογίες, στη νέα γνώση, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στον συστηματικό έλεγχο και την αξιολόγηση, στην απόλυτη προσήλωση στην αξιοκρατία. Η ιδέα του έξυπνου κράτους τονίζει τη δυνατότητα της διοίκησης να γνωρίζει, να μετρά επακριβώς, να αξιολογεί αντικειμενικά και κυρίως να μπορεί να διορθώνει τα πιθανώς ατυχή αποτελέσματα της δράσης της. Η μέτρηση και η αξιολόγηση των διοικητικών αποτελεσμάτων συνιστά ουσιώδη παράμετρο των σύγχρονων προγραμμάτων διοικητικής μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, η ηλεκτρονική διοίκηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο αλλαγής στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διοίκησης θα γίνουν άμεσα αισθητά. Για την ίδια τη διοίκηση θα σημαίνει ταχύτερες διαδικασίες, μείωση του λειτουργικού κόστους και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό πολιτικής. Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα σημαίνει πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω διαδικτύου οποιαδήποτε ώρα. Επίσης, μειώνεται η προσωπική επαφή μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων υπαλλήλων, περιορίζοντας έτσι τις περιπτώσεις ανάπτυξης παράτυπων ή παράνομων πρακτικών.
Γ) Ενίσχυση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία και αναβάθμιση του ρόλου της εκπαίδευσης
Η Ελλάδα δηλαδή αργεί να μετασχηματιστεί σε «οικονομία της γνώσης», αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας. Τα ασθενέστερα σημεία του συστήματος καινοτομίας της χώρας μας εντοπίζονται στην παραγωγή νέων προϊόντων, στο κεφάλαιο επιχειρηματικού κινδύνου, στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, στην ευρυζωνική διείσδυση, στη διά βίου μάθηση, στην επένδυση στην έρευνα από την πλευρά των επιχειρήσεων και στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.